Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Väggar för en hållbar framtid

Lättviktiga betongfasader som också är självrengörande. RISE koordinerade ett EU-projekt som lyckades ta fram hållbara alternativ till framtidens byggande.

Ordet ”betong” klingar inte kanske inte speciellt mycket hållbarhet, och heller inte framtid. Men när det gäller detta forskningsprojekt SESBE, som pågick 2013-2017, blev just tunna betongväggar en symbol för hur vi kan bo tillsammans i framtiden både billigare och mer miljövänligt. Urs Mueller från RISE var med och koordinerade forskningen, finansierad av EU.

– Vi var en rad en olika länder som samarbetade, bland annat Polen, Storbritannien, Spanien och Tyskland. Vår forskningsuppgift var att ta fram ett alternativ till fasader, både till bostadshus och till kommersiella byggnader, säger han.

Hållbarhet skulle stå i centrum och man hade tidigt en idé om att skapa väldigt tunna fasader.

– Att bygga lättviktigt gjorde att vi kunde reducera materialkostnaden betydligt. Men om det ska vara tunt, måste det ändå vara bra och isolerande. Därtill kom utmaningen att utveckla ett bra isoleringsmaterial, säger Urs Mueller.

Luft i isoleringen

Nyckeln blev att jobba med mycket luft i isoleringen, och man hittade ett mineralbaserat ämne att fylla väggarna med. Resultatet blev att värme behölls, och kyla stängdes ute, trots den tunna väggen. Ett hållbart alternativ, som också sparar pengar.

En annan utmaning var att hitta ett sätt att kunna rengöra fasader utan att det blev kostsamt och mödosamt – eller för den delen dåligt för miljön. Gruppen utvecklade en funktion i betongen med hjälp av nanopartiklar som gjorde att väggarna blev lätta att rengöra, och i vissa fall till och med helt självrengörande.

– En fantastisk egenskap, och något som sparar tid, resurser och samtidigt blir miljömässigt hållbart. Betong i sig är inget populärt material bland folk, ibland man tycker det är fult. Det blir ännu fulare om man inte kan rengöra det ordentligt under tidens gång. Vår lösning gör att man kan hålla fasaden snygg, säger Urs Mueller.

Traditioner kan hålla emot

Han hoppas och tror nu att betongväggarna, som i forskningsstadiet genomgick gedigna tester, kan komma att börja produceras ute i Europa. En stötesten i processen är dock byggindustrin och dess traditioner.

– Att vara byggherre är en stor risk, man investerar mycket pengar. Därför vill man vara säker på att affären blir lönsam. Nya material och sätt att jobba blir därför kontroversiella. Men jag är tämligen säker på att vi har gått in en annan fas nu, vi måste alla börja tänka i hållbara banor, och det är också något konsumenter efterfrågar, avslutar Urs Mueller.