Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Tryckt elektronik upptäcker skador på hästar

Hälta är ett stort problem inom hästsporten. Skadorna är svåra att upptäcka, samtidigt kan det vara avgörande att snabbt sätta in rätt behandling. I ett forskningsprojekt vid Printed Electronics Arena i Norrköping undersöker RISE hur man med hjälp av flexibla kraftsensorer ska kunna upptäcka och förebygga skador hos hästar.

Hälta är ett av de största problemen hos hästar idag och är både svårt att upptäcka i tid och att diagnosticera. Eftersom hästar är flyktdjur så är de experter på att omfördela vikten om det gör ont någonstans, för att kunna fortsätta springa. Detta leder ofta till att hästen drar på sig skador orsakade av överbelastningar innan man visuellt kan upptäcka en förändring i rörelsemönstret orsakad av den primära skadan. 

– Vi vill mäta krafterna under hästens hovar och på det viset upptäcka avvikelser orsakade av primära skador tidigt i processen, säger Sandra Pantzare, utvecklingsingenjör på RISE. Kan vi åstadkomma det och sätta in vila och behandling direkt hoppas vi kunna undvika sekundära skador.

Sensorer upptäcker förändringar i rörelsemönster

För att mäta krafterna under hästens hovar placeras tunna, formbara sensorer mellan hästens hov och sko i syfte att på sikt få fram ett hjälpmedel för att upptäcka små förändringar i hästens rörelsemönster. Om en häst rör sig annorlunda än den vanligtvis gör kan det vara ett tidigt tecken på en uppkommen skada. 

– Vi har gjort fälttester där vi monterat sensorer under hovarna på en travhäst i hårdträning och sett att vi får signalrespons från sensorerna, säger Sandra Pantzare. Sensorerna har klarat sig under en hel skoperiod på sju veckor i vinterklimat med snö. Nästa steg handlar om att öka robustheten i systemet och utveckla elektroniken och signalbehandlingen.

Tryckteknik öppnar nya möjligheter

Sensorerna som placeras under hästens hovar behöver vara både tunna och flexibla. Med hjälp av tryckteknik kan material som papper, plast eller läder förses med elektroniska och bioelektroniska funktioner, och tekniken erbjuder fantastiska möjligheter att skapa nya produkter och elektroniska system med konventionell tryckteknik som bas.

RISE forskar inom tryckt elektronik och driver innovationsklustret Printed Electronics Arena i Norrköping där industrikunder erbjuds hjälp med kunskap och tillgång till unika labmiljöer för att utnyttja forskningsresultat inom området.

Sensorer av tryckt elektronik placeras mellan hästens hov och sko för att tidigt upptäcka tecken på skada.

Startade som examensarbete

Sandra Pantzare och Elin Wollert gjorde sitt examensarbete ”Wireless horse sensor system” på avdelningen för tryckt elektronik och examensarbetet från Linköpings universitet utvecklades senare till projektet Smarthorse Lab.

– Det här är mitt drömjobb, att få kombinera min utbildning med något jag brinner för. Hade jag vetat om hur man kunde ta fram egna tekniska lösningar för hästar hade nog teknikintresset väckts 13 år tidigare. Att kunna bidra till att göra något bra för hästar och samtidigt inspirera ungdomar till teknikintresse känns väldigt viktigt och kul, säger Sandra Pantzare.

Vill locka kvinnor till tekniska utbildningar

Ett annat syfte med projektet är att visa hur man kan kombinera intresset, för hästar och ridsport med teknik och forskning. Genom att engagera elever från Realgymnasiet (som har såväl häst, djurvård och teknik som inriktningar i sina utbildningar) i utvecklingsarbetet tillsammans med LiU, Campus Norrköping, hoppas projektparterna att projektet ska bidra till att fler tjejer att söka sig till tekniska utbildningar. Projektet är att se som en start på ett längre samarbete med syftet att just få fler kvinnor till tekniska utbildningar.

Skrämd av aprilskämt

I samband med att Sandra Pantzare och Elin Wollert skulle lägga fram sitt examensarbete i april 2018 publicerade tidningen Hippson en artikel om en revolutionerande ny hästsko från USA som med hjälp av sensorer skulle varna för hälta, något som minst sagt upprörde Sandra Pantzare:

– Hippson skrämde praktiskt taget livet ur mig, skrattar hon. Men tack och lov var det bara ett aprilskämt. Vi gör det på riktigt.

Sandra Pantzare

Kontaktperson

Sandra Pantzare

Forsknings- och utvecklingsingenjör

+46 10 228 41 58

Läs mer om Sandra

Kontakta Sandra
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.