Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Stickad tröja

Svensk textilfiber med siktet inställt på världsmarknaden

En helt ny cellulosabaserad textilfiber, som är så hållbar och billig att den kan göra skillnad för textilindustrins klimatavtryck. Det är vad TreeToTextile har lyckats ta fram. RISE har varit med på hela resan – från idé till demoanläggning.

Dagens textilproduktion lämnar ett enormt klimatavtryck. Textil- och modeindustrin är en av de mest resurskrävande och förorenande branscherna i världen, och många av de material som i dag används är hårt kritiserade. Bomull står för ungefär en fjärdedel av världens textilfibrer, men produktionen kräver stora mängder vatten och pesticider. Resten är till största delen syntetiska fibrer, som polyester – tillverkad av fossilbaserad råvara som dessutom bidrar till utsläpp av mikroplaster. Därför är både behovet och intresset för ett hållbart alternativ till bomull enormt.  

– Inte minst eftersom textilkonsumtionen kommer att öka i takt med att jordens medelklass ökar till antal på jorden. Om vi ska klara av att möta det behovet på ett hållbart vis så behöver vi hitta en lösning för att ta fram fler biobaserade material, säger Tobias Köhnke, enhetschef för Fiberutveckling på RISE.

Helt ny hållbar process

Just den utmaningen är drivkraften bakom svenska startup-bolaget TreeToTextile. De har utvecklat en ny process för att få fram en cellulosabaserad textilfiber som inte bara har lägre klimatavtryck – den är även billigare än de metoder som används idag. 

– Vårt mål var att få till en miljövänlig fiber med så lågt CO2-avtryck som möjligt, dessutom till en så låg kostnad som möjligt, säger Åsa Östlund, forskningschef på TreeToTextile.

Att tillverka textil av cellulosa är i sig inte något nytt – viskos är en välkänd sådan. Men de processer som krävs för att lösa upp cellulosafibern och göra om den till trådar som sedan kan bli till tyg, innefattar i dag antingen stora mängder farliga kemikalier, eller är väldigt dyra.

– Det som är unikt i detta projekt är att vi har hittat ett lösningsmedel som är säkert att jobba med och billigt. Vi har dessutom tagit fram ett sätt att återvinna kemikalierna och använda dem igen. Det här är jättestort, det är något man forskat på i många år runt om i världen, säger Tobias Köhnke.

Fibern som TreeToTextile tagit fram når upp till det ursprungliga målet med råge: den har ett klimatavtryck på 0,6 kg CO2-ekvivalenter per kilo fiber – den mest hållbara viskosen ligger på 1,8. För viss viskos ligger siffran så högt som 8, det vill säga mer än tio gånger så högt som TreeToTextiles fiber.

– Vår process ger också en mycket lägre produktionskostnad, säger Åsa Östlund.

All forskning och utveckling har i stort sett skett på RISE

Från råmaterial till produkt

Projektet startade 2009, då entreprenören Lars Stigsson såg forskningspotential i en ny metod för att lösa upp cellulosa. Projektet fick med sig aktörer som H&M Group, Inter IKEA group, och senare även Stora Enso. Just nu är man i full gång med uppstarten av en ny demoanläggning för att verifiera processen i en kontinuerlig anläggning, som ska vara skalbar upp till fullskala.

RISE har från början varit med som forsknings- och utvecklingspartner.

– All forskning och utveckling har i stort sett skett på RISE. Vi har en uppbyggd infrastruktur för att kunna ta sådana här uppdrag. Vi har expertis och utrustning i pilotskala för hela värdekedjan, från råvaran till utvärdering av den färdiga produkten, säger Tobias Köhnke

Att utveckla en forskningsidé till en fullskalig produktion tar tid och kräver en rad olika kompetenser. Partnerskapet med RISE har varit viktigt, menar Åsa Östlund.

– Hade vi gjort det här själva hade det tagit ännu längre tid och vi hade behövt ta större risker, RISE har betytt jättemycket. Man har kompetensen, så vi behöver inte rekrytera och ta den typen av risk. För ett mindre startupföretag finns det stora fördelar med att kunna vara flexibel i vilka resurser man har behov att ta in, och kunna få in specifika kompetenser där det behövs.

Och både i Sverige och internationellt är intresset för att hitta nya, hållbara textilfibrer stort.

– Vi får många förfrågningar från företag som vill göra samma resa, inte bara med cellulosa utan med olika råvaror, som proteiner eller ämnen från den marina miljön. Vi har visat att vi är en viktig innovationspartner, säger Tobias Köhnke.

Om TreeToTextile

TreeToTextile är en svenskbaserad start-up inom textilbranschen med uppdraget att leverera bättre fibrer till alla. Med stöd av starka ägare; H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso och LSCS Invest utvecklar och kommersialiserar de en ny innovativ cellulosabaserad fiberteknik, för att ge textilfibrer bra hållbarhetsprestanda till en låg kostnad.

 

Läs mer på treetotextile.com

Tobias Köhnke

Kontaktperson

Tobias Köhnke

Enhetschef

+46 10 228 46 64

Läs mer om Tobias

Kontakta Tobias
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.