Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Roboten flyttar 3D-skrivaren ut i gjuteriet

En robot är lösningen för det i dag tunga och tidskrävande arbetet med efterbearbetning av 3D-printade sandformar. Det menar forskare vid RISE i Jönköping som under tre år har arbetat för att få in 3D-skrivare för sandkärnor och sandformar i svenska gjuteriers serieproduktion.

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Sedan den första svenska sandprintern installerades i RISE testbädd för gjutna produkter har tekniken hunnit bli väl etablerad i svenska gjuterier och efterfrågad av konstruktörer och designers av gjutna produkter. Efter tre års arbete kan nu forskare vid RISE tillsammans med industrin konstatera att en robot är lösningen för att automatisera och få 3D-skrivaren att fungera som en tillverkningsmetod.

– Vi vill se det här som en tillverkningsprocess likt den traditionella tillverkningen av formar och kärnor som vi gör idag. Om vi ska hänga med i utvecklingen så behöver vi ha en automation, då kan vi inte göra på det manuella sättet, berättar Stefan Fredriksson, teknisk chef på Vetlanda Solutions AB.

Processen fram till att en produkt skrivs ut i 3D-skrivaren är fullständigt automatiserad. Men efter det påbörjas en tidskrävande och tung manuell process. Bland annat dammsuger man upp sanden, lyfter upp kärnorna, putsar bort kvarvarande sand med borstar eller tryckluft och paketerar dem för transport. Denna manuella hantering har bidragit till att 3D-skrivarna ännu inte tagit plats fullt ut i gjuteriprocessen.

– Genom att diskutera med gjuterierna har vi sett att det finns ett tydligt behov av en automatisering och nu har vi visat att det finns realistiska, tekniska robotlösningar, som kan förbättra både ledtider och arbetsmiljö. Tack vare enkla lösningar med smarta programvaror kan vi snabbt flytta över alla data som roboten behöver utan att lägga tid på avancerad programmering. Ställtiderna blir korta och 3D-skrivaren är redo att flyttas ut i gjuteriet, säger Åsa Lauenstein, projektledare på RISE i Jönköping.

– Av projektet har vi fått dragit många lärdomar och fått mycket ny kunskap. Nu handlar det om att ta hand om den här kunskapen och investera eller satsa på det här fullt ut, avslutar Stefan Fredriksson, teknisk chef på Vetlanda Solutions AB.

Projektet finansieras av VINNOVA genom strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA)

Se film om projektet

Åsa Lauenstein

Kontaktperson

Åsa Lauenstein

Senior forskare

+46 10 228 49 04

Läs mer om Åsa

Kontakta Åsa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.