Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ett skiftat fokus behövs för att klara klimatomställningen

Skulle en samling skrivmaskinstillverkare fokuserade på att minska sina egna utsläpp, ha kommit på datorn? Är vi på väg att få motsvarigheten till världens mest utsläppssnåla skrivmaskiner, medan det vi behöver är något helt annat?

Den retoriska frågan ställs av RISE innovationsexpert Dennis Pamlin.

– Klimattoppmötet i Egypten demonstrerade allt i innovationsväg: från de som verkligen brinner för en idé som kan revolutionera ett helt sätt att leva, till de som hittat extremt innovativa sätt att mäta så det som egentligen förstör miljön plötsligt framstår som nollutsläppare, förklarar Dennis Pamlin och fortsätter: Det är därför vi tror att det behövs en förändring i mindset. Vi ska gå från att varje sektor för sig ska jaga sina och sina leverantörers utsläpp till att vi ställer frågan: vad behöver vi verkligen för att leva goda liv i en värld med snart 11 miljarder människor?

Det är ett skifte i synsätt som kan låta som en lek med ord, men som gör skillnad i vad som faktiskt blir gjort. Som exempel lyfter Pamlin Irlands transportpolitik. På den gröna ön arbetade man, som på många andra håll, med att elektrifiera bilpark och vägar för att kunna fortsätta köra och transportera som idag. Skiftet kom när man gjorde en Human Needs Scanning och ställde sig frågorna ”varför kör vi?” och ”vad transporterar vi?”

– Då blev det mer intressant att fundera på hur mat kunde odlas närmare de som ska konsumera den, hur städer kunde planeras annorlunda, och inte minst hur statusen runt bilägande kunde förändras.”

Många svenska innovationer

Pamlin framhåller att det här är ett område där det finns lika mycket svenska innovationer som inom utsläppsminskning. Ett exempel är klädföretaget Houdini som hjälper människor att lämna fast fashion och stora garderober till färre och hållbara plagg tillverkade för att stödja livsstilar där vi lever mer i harmoni med naturen.

– Det här är en transformativ förändring, och den är nödvändig. Värdekedjorna förutsätter fortfarande mer och mer. Då når inte jakt på utsläppsminskningar hela vägen. Det är klart att det är viktigt med grönt stål, men till oljeplattformar och fossilflygplan ska vi inte tillverka något stål alls eftersom det är verksamheter vi kanske inte ens ska ha i framtiden. Och det som kommer till stålverket ska hellre komma från stadsmiljöerna själva, från urban mining, än från linjära flöden mellan gruva och avfall. Genom att utgå från vad vi behöver och var vi behöver det öppnar sig ett helt annat sätt att arbeta.

Det vi arbetar med är att komplettera med mått på lösningarna, på hur vi undviker utsläpp

Fokus på att undvika utsläpp

Pamlin konstaterar att inget företag startas för att minska utsläppen i sin leverantörskedja, utan för att fylla ett behov. Så hur möter man de verkliga behov en rättvis 11-miljardersvärld har? RISE arbetar i samarbetet Mission Innovation, som startades i samband med Parisavtalet av Bill Gates och andra företagsledare tillsammans med de 22 regeringar som har störst innovationsbudget. RISE driver där initiativet Net-Zero Compatible Innovations Initiative, och Dennis Pamlin förklarar att man tagit på sig ansvaret att mäta positiva effekter av nya lösningar för att hjälpa företag att hitta de lösningar som världen behöver.

– Vi är duktiga på att mäta problemet: utsläppen. Men det vi arbetar med är att komplettera med mått på lösningarna, på hur vi undviker utsläpp: avoided emissions. Då kan vi hitta innovationer som vi inte idag ens vet är lösningar. Och investeringar i en grönare framtid för människor i det globala syd som på grund av fattigdom idag har mycket små utsläpp blir lika intressanta som investeringar i industriella anläggningar i nord.

För 30 år sedan fanns inte internet. Elbilar och förnybar energi sågs inte som seriösa alternativ. Fortfarande när Kyotoavtalet undertecknades såg man på utsläppsfria alternativ som något som kunde inta en del av marknaden. Först nu handlar det om hur hela ekonomin ska ställas om. Då behövs lika disruptiva innovationer som digitaliseringen, streaming och AI. Med lång bakgrund i miljörörelsen har Dennis Pamlin en vana av att försöka förklara hur världen måste förändras.

– Men det är en skillnad när man kommer med svenska start-ups, IT-företag och andra innovatörer. När vi kom från miljörörelsen tänkte folk att förändring innebar att vi skulle in i grottorna. När företag med spännande lösningar säger samma sak tänker många ’wow, vad kommer det för nytt nu?’ Då blir det lättare att se en framtid framför sig där bilåkande, flygande och köttätande inte är norm – för att vi helt enkelt kan hitta mer lockande sätt att mötas, resa och äta. Det som släpper ut måste fortfarande bort, men drivkraften kommer ur att skapa något nytt och bättre.

Dags att implementera lösningar

På COP27 har RISE arbetat i partnerskap med OECD och med ICLEI som samlar de ledande regionerna och städerna i världen. Tre nya verktyg har lanserats och en klimattävling för inkubatorer startat med en partner i Indien. Nu ser Dennis Pamlin fram mot att komma hem från toppmötet och börja implementera lösningarna.

– Sverige är ett land där vi redan, tillsammans med Energimyndigheten, har identifierat lösningar som skulle kunna minska de globala utsläppen med en gigaton koldioxidekvivalenter – 20 gånger mer än Sveriges samlade utsläpp – så det är svårt att hitta ett mer spännande land att verka i.

Dennis Pamlin

Kontaktperson

Dennis Pamlin

Expert

+46 10 516 60 07

Läs mer om Dennis

Kontakta Dennis
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.