Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Avancerad processteknik för livsmedel

Inom området avancerad processteknik har RISE sedan lång tid en världsledande ställning inom området mikrovågsprocesser för livsmedel. Området täcker in teknik för både beredning och bevaring av livsmedel och biomaterial, och inkluderar bland annat även infraröd värmning, pulsade elektriska fält (PEF), innovativ frysteknik, ohmsk värmning och ultraljud samt pulverapplikationer.

 

Specialområden där RISE har lång, etablerad erfarenhet är exempelvis

  • processintensifiering med alternativ teknik, såsom mikrovågs- och IR-teknik, för att effektivisera processer för tillverkning av livsmedel med avseende på användning av energi, vatten, råvaror och utrymme.
  • kombination av olika avancerade processtekniker, t ex värmning med mikrovågor-konvektion och mikrovågs-infrarödteknik, för snabb, effektiv flexibel processning, i syfte att uppnå specifika egenskaper såsom struktur.

Vår kompetens och kapacitet inkluderar

Bevaringstekniker, såsom pastörisering, sterilisering

Termiska tekniker

  1. Mikrovågs- och infrarödprocesser
  2. Frysningsteknologier

Icke-termiska tekniker

  1. Behandling med pulsade elektriska fält
  2. Ultraljudsbehandling

Kombinationsprocesser

  1. Mikrovågsteknik kombinerat med varmluft eller vakuumteknik
  2. Infrarödteknik, kombinerat med mikrovågs- /impingementteknik

Beredningstekniker

  1. Bakning och torkning
    • Kombinationsprocesser med lämpliga kombinationer av exempelvis mikrovågs-, infrarödteknik, impingement och konvektion
  2. Volymsexpansion, t ex mikrovågspuffning
  3. Mixning, blandning och dispergering
  4. Temperering och tining
  5. Denaturering, stärkelsemodifiering etc.

Innovativa kombinationsprocesser för att uppnå önskad kvalitet och/eller processeffektivisering (mer effektiv användning av energi, vatten, råvaror och utrymme)


Birgitta Raaholt

Kontaktperson

Birgitta Raaholt

Senior Forskare

+46 10 516 66 57
birgitta.raaholt@ri.se

Läs mer om Birgitta