Skip to main content
RISE logo

Packaging that protects, communicates and interacts

+ Show more

What we do in packaging

Story

Using more packaging can reduce food waste

Read more

Food waste poses a global challenge, with up to 50% of the food we produce being thrown away. According to the Swedish Environmental Protection Agency, approximately one million tonnes of food is thrown away in Sweden each year. Smarter packaging and a wider range of packaging materials may reduce the level of food waste and therefore the environmental impact.

Story

Bio-based electronics for products of the future

Read more

Packaging that tells you the condition of the food inside, paper that cleans polluted air and smart plasters that communicate with your doctor; these are just a few examples of what we can do thanks to bio-based electronics.

Story

Mini-factory for testing new materials

Read more

RISE har utvecklat en flyttbar minifabrik, som låter kunder inom pappersindustrin testa om nya, starkare pappersmaterial är möjliga att producera i en redan etablerad pappersmaskin.

Story

Yeast becomes bio-based glue

Read more

Helt vanlig bakjäst har egenskaper som gör att det kan fungera som ett biobaserat trälim. Det har forskare på RISE visat.

Story

Use your mobile device to return plastic bags

Read more

Plastpåsar i naturen är ett stort miljöproblem. För att minska nedskräpningen finns det nu möjlighet att panta din påse med hjälp av en app till mobilen.

Event

Recyclable plastic packaging

Read more
Story

Chemicals in food? Thanks but no thanks!

Read more

Hur reagerar ett livsmedel med materialen i en förpackning? Eller med stålet på en kniv, plasten i en skärbräda eller tallriken som maten ska serveras på? Normpack, som drivs av RISE, hjälper företag med tester, rådgivning och att hålla koll på lagar och regler.

Story

Smart packaging stops illegal drugs

Read more

En garantiförsegling, ett hologram och ett speciellt sätt att limma. Alla är de lösningar som utformats i projektet Smedpack, som drivits av RISE, och som syftar till att göra läkemedelsförpackningar säkrare och förbättra samarbetet mellan olika aktörer, inklusive slutanvändaren – konsumenten.

Story

Packaging that acts and reacts

Read more

Föreställ dig ett förpackningsmaterial som känner av omgivningen och kommunicerar med omvärlden. Det är vad experterna inom forskningsområdet biobaserad elektronik tittar på just nu.

Find more stories

Show all

projects in packaging

Project

Foam materials of forestry side-streams

Read more
Project

How feathers becomes keratin-based materials

Read more
Project

Evaluating the environmental impacts of bio-based packaging materials

Read more

Find more projects

Read more
Sandra Pousette

Contact

Sandra Pousette

Projektledare

+46 10 228 44 99
sandra.pousette@ri.se

Read more about Sandra