Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bättre mätningar för ökat förtroende för elnätet

RISE arbetar tillsammans med Svenska Kraftnät för att förbättra mätningarna i det svenska transmissionsnätet. Genom ackrediterad kontroll, kontinuerlig övervakning och utveckling av mätmetoder säkerställs nätets tillförlitlighet.

Anders Lindskog

Transmissionsnätet, även kallat stamnätet , transporterar el som produceras i exempelvis vattenkraftverk och vindkraftverk till regionala och lokala elnät. Svenska Kraftnät ansvarar för transmissionsnätet som omfattar drygt 17 000 kilometer ledningar och cirka 200 stationer med ställverk i hela landet.

– Vi mäter ständigt hur mycket el som flödar in och ut ur nätet för att ta fram underlag för korrekta debiteringar. Det handlar om förtroendet för nätet, den som producerar el vill ha rätt betalt och den som konsumerar elen vill inte betala för mycket. Båda parter ska kunna lita på att det blir rätt, och för det krävs noggranna och korrekta mätningar, säger Anders Lindskog, teknikspecialist mätning på Svenska Kraftnät.

Båda parter ska kunna lita på att det blir rätt, och för det krävs noggranna och korrekta mätningar

Ackrediterade kontroller och kontinuerlig övervakning

Kontroller av alla energimätsystem i stationerna utförs vart sjätte år av ett ackrediterat kontrollorgan, enligt lagkrav och föreskrifter. I dagsläget är det RISE som utför dessa kontroller på plats i stationerna. Då verifieras och kalibreras mätutrustningen, och om något fel upptäcks gör man också justeringar.

– Men även om den ackrediterade kontrollen som RISE utför är av högsta kvalitet kan det inträffa saker i stationerna mellan kontrollerna. Det kan hända något med en komponent dagen efter, och då är det flera år kvar till nästa kontroll. Därför har vi också samarbetat med RISE i många år för att utveckla en kontinuerlig övervakning av våra mätningar, säger Anders Lindskog.

För det kan handla om stora belopp om något blir fel. Små fel på till exempel 0,1 procent kan resultera i hundratusentals kronor feldebitering per månad för en större mätpunkt.

– Lagkraven ligger på 0,5 procent mätnoggrannhet, men vi strävar alltid efter att överträffa lagkraven, inte bara för att undvika feldebiteringar utan också för att bygga och upprätthålla förtroendet på marknaden, säger Anders Lindskog.

Niklas Eriksson

Första projektet 2013

Modern mätutrustning gör det möjligt att samla in fler mätvärden än bara el in och el ut och att ta del av mätningarna i realtid. Det första gemensamma forskningsprojektet för att ta fram metoder för att utnyttja dessa mätningar startade redan 2013.

– Vi på RISE har varit med hela vägen och använder nu dagligen de metoder för kontinuerlig övervakning som vi började ta fram då. Det handlar om att kvalitetssäkra mätningarna men också om att tolka vad mätningarna innebär, för att kunna fatta beslut om åtgärder. Med kontinuerlig övervakning kan vi upptäcka fel samtidigt de uppkommer som annars hade upptäckts först vid en fysisk kontroll, upp till sex år senare, säger Niklas Eriksson, senior forskare på RISE och fortsätter:

– Vi har lärt oss att det fanns många typer av mindre fel som vi aldrig tidigare hade sett, men som vi nu kan identifiera och åtgärda. Det kan till exempel vara en ärgad säkring som ger ett litet mätfel som hade varit svårt att upptäcka även vid en fysisk kontroll.

Anders Lindskog på Svenska Kraftnät ser många fördelar med samarbetet med RISE.

– Den ackrediterade kontrollen är självklart helt oberoende, men även i vårt övriga samarbete är det viktigt för oss att RISE är en oberoende part. RISE har också den expertis vi behöver för att kunna utveckla metoder och arbetssätt, säger han.

Kan man mäta för mycket?

– Mätningar kostar, men varje gång vi börjat mäta noggrannare har vi alltid hittat något att utveckla och förbättra. Vi har bara börjat se nyttan av det här, säger Anders Lindskog.

Niklas Eriksson

Kontaktperson

Niklas Eriksson

+46 10 516 59 19

Läs mer om Niklas

Kontakta Niklas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.