Susanne Bryngelsson
Projektledare
Kontakta Susanne20 juni 2022, 09:03
I en nyligen publicerad artikel från FINEST har forskare vid RISE Research Institutes of Sweden kartlagt och bedömt den näringsmässiga kvaliteten av köttanaloger på den svenska marknaden.
I takt med att konsumtionen av växtbaserade köttanaloger ökar blir deras näringsmässiga kvalitet en allt viktigare fråga. Den nyligen publicerade studien är den första systematiska kartläggningen av näringskvaliteten av köttanaloger på den svenska marknaden.
Sammantaget visar studien att köttanaloger på den svenska marknaden har potentiella styrkor men också utmaningar, sett till deras möjlighet att bidra till en hälsosam kost. Styrkor är till exempel att köttanaloger generellt sett har låg halt mättat fett och ett relevant innehåll av fiber, i förhållande till rekommenderat intag. Bland utmaningarna kan nämnas att köttanaloger kan bidra till ett väsentligt intag av salt, även om de i vissa fall har ett lägre saltinnehåll än motsvarande köttbaserad produkt. Proteininnehållet var vanligen liknande eller något lägre, jämfört med köttbaserade alternativ.
Studien visar att det förekommer variation både inom och mellan kategorier av köttanaloger, sett till såväl innehåll av enskilda näringsämnen som till sammantagna näringsmässiga bedömningar enligt Nyckelhålet och Nutri-Score.
Variationerna antyder att det finns potential för näringsmässiga förbättringar genom produktutveckling av framtidens hälsosamma växtbaserade köttanaloger. Vi hoppas att resultaten och vår diskussion kring dem bidrar med vägledning i detta arbete, säger Susanne Bryngelsson.
Totalt identifierades 142 köttanaloger, tillhörande 24 olika varumärken. Korv, bitar/filéer och burgare var de vanligast förekommande produktkategorierna. De vanligaste proteinkällorna var soja och ärta.
2024-10-31
2024-10-17
2024-10-01
2024-09-16
2024-09-16
2024-09-03
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-19
2024-06-03
2024-06-03
2024-06-03
2024-05-20
2024-05-14
2024-04-22
2024-04-17
2024-04-15
2024-03-18
2024-03-12
2024-03-12
2024-03-05
2024-03-04
2024-03-04
2024-02-28
2024-02-14
2024-01-24
2024-01-17
2023-12-04
2023-11-30
2023-11-14
2023-11-10
2023-11-03
2023-09-26
2023-09-26
2023-09-25
2023-09-06
2023-07-04
2023-07-03
2023-06-22
2023-05-26
2023-03-07
2023-02-28
2022-12-01
2022-12-01
2022-09-13
2022-09-06
2022-09-06
2022-08-31
2022-07-07
2022-07-04
2022-06-20
2022-05-31
2022-05-27
2022-05-27
2022-05-05
2022-03-21
2022-02-11
2022-02-11
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
Hushållningssällskapet den 20 november 2020: Medverkar som partner i två av Formas centrumbildningar
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04