Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE och Apple utvecklar ett nytt biobaserat förpackningsmaterial

19 april 2024, 06:00

I ett gemensamt forskningsprojekt har RISE och Apple utvecklar ett unikt biobaserat skum. Skummets egenskaper tyder på att det skulle kunna ersätta fossilbaserade material som polymerskum, som ofta används i förpackningar, isolering och lättviktskompositer. Nu presenteras utvecklingen i ett Whitepaper från RISE och Apple.

- Utvecklingen av nya biobaserade material är en viktig del i omställningen för att minska vårt fossilberoende. RISE roll är att driva hållbar omställning och innovation i nära samarbete med industrin och detta samarbete med Apple kring biobaserat skum är ett utmärkt exempel på detta, säger Henrik Bagewitz, VP Business Development, RISE.

image received via email

Bild ur RISE och Apples White paper - Cellulose foams: Sustainable solutions to replace fossil-based plastic foams

Det nya materialet, ett cellulosaskum, har uppvisat goda egenskaper så som motstånd mot kompression samt en enhetlig och liten porstorlek vilket ger en estetiskt tilltalande struktur. En stor fördel är också att materialet kan återvinnas i samma återvinningsström som papper och förpackningar, produktionsprocessen är också jämförelsevis enkel. Materialet har en mängd användningsområden, förutom att det kan användas i förpackningar, exempelvis som byggmaterial.

- Sverige har en lång historia av innovation inom skogsbruk och skogsindustrin och har länge legat i framkant när det gäller utvecklingen av nya cellulosabaserade material. På RISE har vi både de testmiljöer som krävs för att möjliggöra den moderna bioekonomin och kompetensen inom lagstiftning och regelverk. Vår starka innovationskultur och samarbetsförmåga gör att vi kan föra samman aktörer i hela leverantörskedjan, från råvaruleverantörer till varumärkesägare. Vi vill nu bjuda in partners att arbeta med oss för att driva utvecklingen framåt, säger Henrik Bagewitz, VP Business Development, RISE.

 

Länk till White paper:

https://www.ri.se/en/cellulose-foam

 

Presskontakt:

Niklas Jälevik, presschef RISE, 072-727 53 14, niklas.jalevik@ri.se