Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Molekylviktsfördelning

RISE kan karakterisera massa, karboxymetylcellulosa, polyakrylat, stärkelse, biocider, lignin, svartlutar, hemicellulosa.

Syfte

RISE kan analysera molekylviktsfördelningen i cellulosaprover av typen blekta massor, viskoslösning och viskostrådar. Instrumentet som används är ett integrerat högtemperatursystem för GPC-analys och är utrustat med RI-detektor.

Det går att analysera molekylviktfördelning av cellulosa i blekta massaprover, viskoslösningar och i viskostrådar. Provet löses upp och analyseras vid en temperatur av 70 oC. Metoden ger säkra och reproducerbara värden.

Metod

Metoden lämpar sig bra till vid förändringar av körsätt eller utrustning av ett eller flera processteg. Ett ger ett mått hur massakvaliteten fått vid en processförändring. En referens innan processförändringen rekommenderas för att se skillnaden över molekylviktsfördelningen före och efter.

Exempelvis indikerar en förskjutning mot ett lägre genomsnitt av molekyllängden att styrkeegenskaperna blivit sämre. Genom att lösa upp viskostrådar innan analys kan vi på motsvarande sätt se om trådens styrka påverkats som en följd av att molekylviktsfördelningen förändrats. Det kan vid behov även kompletteras med viskositetsdetektor och ljusspridningsdetektor.

Med fördel skickas flera prover pga tidskrävande uppstart.

Leveranser

Analysresultat levereras per e-post, normalt inom 15 arbetsdagar från att proverna ankommit oss. Med reservation för prover som kräver speciell behandling. Expressanalyser kan erhållas mot pristillägg efter överenskommelse.

 

Beställning

Beställning sker via länk nedan

https://more.se/bestall/

Fakta

Tjänst

Molekylviktsfördelning

Instrument

Vikter

Storhetsområde

Massa / vikt

Område

Bioekonomi, Massa och papper

Leveransnivå

Oackrediterad

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Analysresultat levereras per e-post, normalt inom 15 arbetsdagar från att proverna ankommit oss. Med reservation för prover som kräver speciell behandling. Expressanalyser kan erhållas mot pristillägg efter överenskommelse.

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Christina Wedin

Kontaktperson

Christina Wedin

Coordinator

+46 10 722 32 47

Läs mer om Christina

Kontakta Christina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Tjänst

Viskosfiber karaktärisering

Fiberkaraterisering så som linjär densitet, fiberstyrka eller tenacitet och elongation hos stapelfibrer och filament från viskosoch partikelstorlek samt partikelstorleksmätning visar fiberns kondition.
Test & demo

Viskosanläggning i labskala - utveckling

För att utveckla och optimera regenererad cellulosa har RISE två viskospiloter, en i mikroskala och en annan för större volymer viskoslösning. Piloterna består av sex delar som tillsammans motsvarar en faktisk viskostillverkningsp…
Test & demo

Spinnpilot

Den ökade befolkningen i världen leder till ökad konsumtion av textilier. Det innebär att textilråvaran behöver optimeras och processen utvecklas för att göra den mer hållbar så att förbrukningen av jordens resurser minskar. I det…
Tjänst

Analyser av massa för dissolving

För att se om en cellulosamassa lämpar sig för dissolving behöver den karaktäriseras och testas, vilket RISE kan hjälpa er med.
Test & demo

Textilfiberutveckling

Inom testbädden Textilfiberutveckling utvecklar RISE innovativa metoder och material för tillverkning av fibrer, garn och nonwoven från biobaserade och syntetiska råvaror. Här erbjuder vi expertis, tillverkningsmetoder samt materi…
Utbildningserbjudande

Utbildning inom livscykelanalys, LCA

Detta är kursen för dig som vill lära dig vad LCA är och hur ni med hjälp av livscykelanalys kan beräkna och utvärdera era produkters och tjänsters miljöpåverkan.
Tjänst

Gaskromatografi-masspektrometri identifierar många material

Material och processer behöver identifiera sina produkter. Att använda gaskromatografi-masspektrometri underlättar arbetet och det används ofta i samband med problemlösning och miljöfrågor. Instrumentet är mycket användbart när de…
Område

Cirkulär omställning

Sedan industrialiseringen har vår ekonomiska framgång vilat på en linjär modell; vi tillverkar saker som vi använder och därefter slänger. Omställning till cirkulär ekonomi innebär övergången till ett system där förbrukningen av n…