Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Glasfasad med integrerade solceller och smart fönsterteknologi

Utveckling av smarta solcellsfönster

I det föreslagna projektet ska vi att utveckla och demonstrera ett nytt koncept för ett smart solcellsfönster baserat på kvantprickar (QD). Fönstret producerar el i kanten på fönstret genom utskickat ljus ifrån kvantprickarna samtidigt som fönstret dynamiskt reglerar transmittansen av synligt och nära-infrarött ljus med en fotokrom beläggning.

Det semitransparenta solcellsintegrerade fotokroma smarta fönstret gör så att både solel skördas och samtidigt regleras solljusinstrålningen för optimal komfort och energisparande. Tekniken kan användas som fönster- eller fasadprodukt. Den föreslagna tekniken är efterfrågad av bygg-, fastighet-, arkitekt-, och glasbranschen. I projektet kommer de olika underliggande teknikerna att anpassas för en kombinerad glasprodukt, skalas upp och demonstreras som en prototyp.

Det smarta fönstret kan genera i storleksordningen 10-30 W/m2 och i en skyskrapa såsom London Shard med ~11 000 glas och en total area på ~56 000 m2 skulle den genererade solelen vara i storleken ~1MW. Samtidigt kan solinstrålningen i det visuella och nära-infraröda våglängsområdet autonomt moduleras till mellan 50-75%. 

Sammanfattning

Projektnamn

Utveckling av smarta solcellsfönster

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Coordinator

Projektstart

Varaktighet

25 månader

Total budget

3.7 miljoner kronor

Partner

Uppsala university, Department for Materials Science and Engineering, Solid State Physics, Royal Institute of Technology, Department for Applied Physics, Photonics, Chromogenics AB

Finansiärer

Energimyndigheten

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
Stefan Karlsson

Kontaktperson

Stefan Karlsson

Scientist PhD

+46 10 516 63 57

Läs mer om Stefan

Kontakta Stefan
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.