Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Chassi Lättvikt

Utmattningsmodellering och snabba testmetoder för lättviktsmaterial

Fatigue4Light (utmattningsmodellering och snabba testmetoder för att optimera design av komponenter och för att öka användningen av lätta material i chassidelar) fokuserar på utveckling av nya tester och simuleringsmetoder för att bättre uppskatta livslängden för chassikomponenter och att välja de optimala materialen för lättare chassier.

Projektet kommer att arbeta med tillämpningen av nya material som är skräddarsydda för fordonschassin, såsom avancerade hållfasta stål, speciella rostfria stål, hållfasta aluminiumlegeringar och hybridmetallfiberförstärkta polymera material.

Målet är att minska fordonets chassivikt jämfört med nuvarande lösningar, med hänsyn också till ekodesign och cirkulär ekonomi.

Projektets resultat kommer att möjliggöra ett optimerat val av nya material och minska implementeringstiden mellan materialutveckling och designen av en ny chassidel.

RISE kommer att ansvara för utveckling av ekodesignmetoder och utveckling och validering av en utmattningsmodell för multimaterial. RISE kommer också att undersöka och validera användningen av optisk fibersensorik som en strukturell hälsoövervakning för chassidelar.

"Fatigue4Light-projektet vill hjälpa till att bygga en framtid utan utsläpp genom att främja design baserad på numeriska simuleringsverktyg", säger Lucia Barbu, projektets samordnare och forskare vid International Center for Numerical Methods in Engineering (CIMNE). "Tillämpningen av numeriska simuleringsverktyg i ett designstadium kan hjälpa till att förutsäga och säkerställa delprestanda, samt minimera produktionsförluster genom att möta branschens behov", tillägger Barbu.

Fatigue4Light är ett av de första projekten som tar itu med viktminskningen i fordonschassidelar, "ett nödvändigt steg för ytterligare framsteg inom viktminskning eller lättvikt för elfordon", säger Barbu. Minskningen av fordonets vikt påverkar positivt koldioxidutsläpp, elfordons autonomi, körbarhet och säkerhet.

Sammanfattning

Projektnamn

Fatigue4Light

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

36 månader

Partner

Eurecat, the International Centre for Numerical Methods in Engineering (CIMNE), Lulea University of Technology, Polytechnic University of Catalonia (UPC), Politecnico di Torino (POLITO), ArcelorMittal, Profilglass, Centre Ricerche Fiat (CRF), Magnetto Wheels (MW), Composite Service Europe, Gestamp , Spanish Association for Standardisation UNE

Finansiärer

European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101006844.

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
Magdalena Juntikka

Kontaktperson

Magdalena Juntikka

Senior forskare

Läs mer om Magdalena

Kontakta Magdalena
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.