Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Urban vision

Vad är en stad? Är det byggnader och vägar? Eller är det vi människor som bor i staden, vår historia, våra minnen och förväntningar? Urban vision är en utställning vid Visualiseringscenter C som bjuder besökarna på upptäcktsresor i kartor och kvarter, infrastruktur ovan och under mark, i fotoströmmar från sociala medier och i skapande modellbygge.

Den stora stadsomvandling som infrastrukturprojektet Ostlänken utgör under närmaste tjugo åren samt den stora urbaniseringentrenden ligger till grund för utställningens tema. Urban vision är framtagen med medel från den kommunala forskningsfonden i ett samarbete mellan RISE, Stadsbyggnadskontoret, Hyresbostäder och Visualiseringscenter.

World sketcher - en sandlåda för stadsplanering

World Sketcher är en samling verktyg för att producera levande skisser i 3D, med samma snabbhet och lekfullhet som en penna och papper kan erbjuda. Lösningen är en sorts digital sandlåda. Pennan gör det möjligt att göra höjdskillnader i marken, ungefär som om det vore virtuell lera, medan övriga penslar tillåter användaren att måla gräs, asfalt och betong.

Social Explorer - Sociala medier i 3D-karta

Så kallad geo-taggade information i kombination med stadsmodeller i 3D är grundkonceptet för Social Explorer. Genom att följa hashtaggen #inorrkoping på instagram kunde bilder visas i en 3D-stadsmodell. I utställningen Urban Vision kunde besökare och användare aktivt kommunicera idéer och tankar genom att använda hashtaggen #inorrkoping.

När sociala plattformar länkas samman med geopositionerat materialet från sociala medier, som användarna själva har valt att dela, kan planerare, arkitekter, byggherrar, grannar, turister utforska en plats baserat på ex. bilder som användare och besökare delar med sig. Genom att visa fotoströmmar, eller klicka på markörer, kan man nå viktiga insikter för att förstå hur en viss plats används och uppfattas.

Social Explorer kan också handla om att hitta andra som delar dina intressen för en plats, för ett café, en historisk plats, idrottsplats, eller kring en aktivitet. Vidareutveckling av social explorer skulle kunna leda till en plattform som synliggör trender, eller vad som händer i staden just nu, genom att se användares delade material, blogginlägg, incheckningar, foton eller statusuppdateringar. Detta skulle kunna vara en värdefull tillgång för att utveckla stadens marknadsföring och turism.

Sammanfattning

Projektnamn

Urban Vision

Status

Avslutat

Region

Region Östergötland

RISE roll i projektet

Interaktionsdesign och utveckling

Projektstart

Varaktighet

nov 2016

Partner

Visualiseringscenter C, Norrköpings kommun

Sara Fallahi

Kontaktperson

Sara Fallahi

Enhetschef

Läs mer om Sara

Kontakta Sara
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Christina Öhman

Kontaktperson

Christina Öhman

Director of Business Development

Läs mer om Christina

Kontakta Christina
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.