Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Transport

Underhåll och reparation av bränslecellsdriven transport

Huvudmålet med projektet är en sammanfattande rapport av befintlig kunskap kring reparation och underhåll av bränslecellsdrivlinor för att stödja utrullningen av vätgasdrivna transporter/arbetsmaskiner i Sverige.

Hittills har betydande investeringar gjorts för att utveckla och integrera bränslecellselektriska drivlinor i flertalet demonstratorer av vägfordon och tunga ”off-road” maskiner. I takt med att antalet vätgastankstationer nu stiger i Sverige så förväntas också antalet rullande fordon med vätgas att öka. Därmed kommer också det lokala behovet av underhåll och reparation att öka. Detta projekt fokuserar på vad som behövs för att upprätthålla en potentiell framtida fordons-/maskinflotta. I litteraturen nämns ofta att underhåll och reparation av bränslecellsdrivlinor blir enklare, snabbare och därmed också billigare. Är detta sant och hur kommer underhållet att vara annorlunda?

Projektets målgrupper är organisationer som planerar att äga, utveckla och/eller använda vätgasfordon samt företag som planerar att säkerställa kunders behov för service av bränslecellsdrivlinor. En del i projektet är att undersöka sambandet mellan omfattningen av underhåll som krävs och antalet rörliga delar som är involverade i dessa drivlinor.

Inom projektet vill vi samla in information från relevanta aktörer, så kontakta oss om du vill bidra.

Sammanfattning

Projektnamn

Main FC

Status

Pågående

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Projektedare

Projektstart

Varaktighet

12 månader

Partner

Renova, Volvo Technology (Aftermarket), Volvo Construction Equipment, Lindholmen Science Park, Toyota Sweden, H2X Gothenburg, Region Stockholm Trafikförvaltningen

Finansiärer

Energimyndigheten

Projektmedlemmar

Kontaktperson

Karin Nilsson

Verksamhetsledare

+46 70 530 37 67

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.