Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Dry pretreatment 2

Torra förbehandlingar

För limning är förbehandlingen viktig. Målet med detta projekt är att undersöka hur torr förbehandling med plasma och laser kan bidra till en djupare förståelse för samspelet mellan yta och lim för att ge en mer kvalitetssäker limning av multimaterial, metaller och kompositer.

Förbehandlingsprocess inför limning

Torr förbehandling möjliggör snabb, lokal, effektiv, robust, automatiserbar, hållbar rengöring och ytmodifiering inför limning. Detta fortsättningsprojekt syftar till att utvärdera och vidareutveckla torra förbehandlingsprocesser baserade på i första hand atmosfärsplasma (APPJ) och Nd:YAg laser för att kunna limma metaller och kompositer på ett repeterbart sätt med hög kvalitet.

Mål med projektet

Målet med projektet är att nå en djupare kemisk kompetens för att förstå interaktionen mellan limkemi och yta samt kartlägga och jämföra kvalitetsavsyningsmetoder för att karaktärisera effekten av torr förbehandling. 

Metoderna förväntas kunna användas både i småskalig verksamhet som i massproduktion. Resultaten kommer att utvärderas i tekniska labförsök, demonstratorer, implementerings- och hållbarhetsstudie. Spridning av resultat kommer att genomföras genom publicering i tekniska tidskrifter, konferensbidrag, workshops och implementering av resultat i befintliga industri- och universitetskurser.

Sammanfattning

Projektnamn

Torra förbehandlingar

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledare och forskningsutförare

Projektstart

Varaktighet

2017-2019

Partner

Agaria, Dow Automotive, GKN-ACAB, GKN-ACAB, Husqvarna, Lamera, Linköpings universitet, SIKA, VCC, RISE

Finansiärer

Vinnova

Inloggning
Åsa Lundevall

Kontaktperson

Åsa Lundevall

Forskare

Läs mer om Åsa

Kontakta Åsa
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.