Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Tillverkningssimulering av högtemperaturkompositer

Genom att använda fiberarmerade kompositer istället för metaller kan vikt sparas vilket i flygmotorer innebär minskad energiförbrukning. I HiSim-projektet kommer metoder för tillverkning av högtemperaturkompositer att utvecklas. Metoderna ska sedan användas för tillverkning av optimerade rotorblad.

Genom att använda fiberarmerade kompositer istället för metaller kan vikt sparas vilket i flygmotorer innebär minskad energiförbrukning. Konventionella kompositer är relativt temperaturkänsliga vilket innebär att speciella högtemperaturkompositer är nödvändiga för vissa delar av en flygmotor.

I HiSim-projektet, High Temperature Composite Process Simulation, kommer metoder för att simulera tillverkningen av högtemperaturkompositer att utvecklas från liknande metoder för konventionella kompositer. Högtemperaturkompositer skiljer sig från konventionella kompositer på ett flertal sätt, främst avseende härdtemperatur (>300°C) som har en direkt påverkan på materialets beteende vid tillverkning, vilket innebär att existerande metoder är otillräckliga.

De utvecklade metoderna kommer att användas för att tillverka minst två demonstratorkomponenter i form av optimerade rotorblad. Det fyraåriga NFFP-projektet är ett samarbete mellan GKN i Trollhättan, som leder projektet, och RISE. 

Sammanfattning

Projektnamn

HiSim

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektdeltagare

Projektstart

Varaktighet

4 år

Total budget

10 MSEK

Finansiärer

Vinnova

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
13.Bekämpa klimatförändringarna
Daniel Berglund

Kontaktperson

Daniel Berglund

Enhetschef

Läs mer om Daniel

Kontakta Daniel
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.