Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
sandrajessicahorse
Foto: Jenny Börs

Smarthorse Lab

Smarthorse Lab är ett forskningsprojekt där man utvecklar ett smart elektroniksystem som trådlöst ska mäta krafter under hästens hovar. Syftet med systemet är att kunna följa hästens individuella rörelsemönster och upptäcka avvikelser som kan tyda på hälta i ett tidigt skede, och på så vis förebygga mer omfattande skador.

Hälta är ett av de största problemen hos hästar idag och är både svåra att upptäcka i tid och diagnosticera. Eftersom hästar är flyktdjur så är de experter på att omfördela vikten om det gör ont någonstans, för att kunna fortsätta springa. Detta leder ofta till att innan man visuellt kan upptäcka en förändring i rörelsemönstret, har hästen gått med primära skadan så länge att den dragit på sig sekundära skador på grund av överbelastningar. Genom att mäta krafterna under hästens hovar hoppas man i Smarthorse Lab på att kunna upptäcka avvikelsen vid den primära skadan i ett tidigt skede och på så vis kunna undvika sekundära skador genom att sätta in vila och behandling direkt. 

Med hjälp av tryckta piezoelektriska sensorer, som enbart är några mikrometer tjocka, och trådlös kommunikation, samlas mätdata in för att sedan sparas i en molnbaserad lösning där man ska kunna dela resultaten med valfria parter så som sin veterinär och hovslagare. Systemet är tänkt att monteras vid en vanlig skoning och blir en permanent lösning som byts ut/återanvänds vid nästa skoning. Som användare ska ingen tidigare teknisk kompetens eller utbildning krävas för att kunna använda systemet, utan det ska vara tillgängligt för alla.

Sammanfattning

Projektnamn

Smarthorse Lab

Status

Avslutat

Region

Region Östergötland

RISE roll i projektet

Projektledning, elektronikdesign, programmering, teknikutveckling, systemlösning.

Projektstart

Varaktighet

1 år

Projektmedlemmar

Extern press

Tryckt elektronik möjliggör tidig skadeidentifiering och rehabilitering av hästar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
Sandra Pantzare

Kontaktperson

Sandra Pantzare

Forsknings- och utvecklingsingenjör

+46 10 228 41 58

Läs mer om Sandra

Kontakta Sandra
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.