Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Smart Hybrid Multimodal Printed Harvesting of Energy

SYMPHONY syftar till att utveckla självförsörjande integrerade sensorsystem för vindkraftverk, cykeldäck och smarta golv. SYMPHONY löser detta genom att bygga upp tillförlitliga LCA-baserade energiskördningssystem tillverkade via lågkostnads och skalbara processer som standardiserade tryckprocesser som screentryckning och inkjet.

MOTIVERING & KONSEKVENS

SYMPHONY kommer bidra till att den framtida konkurrenskraftiga ekonomin accelererar men med låga koldioxidutsläpp. Projektet levererar en energiförsörjningsplattform för drivning av trådlösa sensorer / sensornoder för övervakning av avlägsna eller svåråtkomliga platser. Den tryckta elektroniken kan integreras kostnadseffektivt i töjbara och flexibla enheter, vilket representerar en enorm potential för användning i ett brett spektrum av IoT-applikationer.

SYMPHONY kommer att tillhandahålla funktioner som tillståndsövervakning, förutsägbart underhåll eller energihantering inom tre applikationsområden:

  • Generering av förnybar energi
  • Rum uppvärmning / kylning
  • Rörlighet

SYMPHONY-lösningen kommer att avsevärt minska koldioxidutsläppen genom att öka vindkraftverkens livslängd, effektivisera rumsuppvärmning / -kylning genom närvaro och rörelsespårning via smarta golv och minska energiförbrukningen i e-cyklar genom kontinuerlig kontroll av däcktrycket.

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN & MÖJLIGHETER

SYMPHONY har fokus på tre användningsområden för energiskördning och tillståndsövervakning: vindkraftverk, cykelslang och smarta golv.

Vindkraftverk: påbyggnad av is på vindkraftverkets rotorblad har en avgörande inverkan på drift och underhåll. Lägre avkastning på grund av aerodynamiska obalanser såväl som säkerhet för kraftverket och dess omgivning är av central betydelse. Därför utvecklas sensorsystem kontinuerligt för att tillhandahålla ännu mer relevanta tillståndsövervakningsdata från bladytan på rotorbladen. Många pilotprojekt pågår för närvarande inom detta område där SYMPHONY är ett av dem. Tekniken som utvecklats i SYMPHONY kommer att vara en nyckelkomponent för ett ytterligare förbättrat system efter ett framgångsrikt samarbetsprojekt.

Smarta golv: Rumsuppvärmning, ventilation och kylning i privata och offentliga byggnader står för 50% av energiförbrukningen i EU. Intelligent styrningen baserad på den faktiska användningen har utvärderats i olika fallstudier som visar på hög potential för energibesparingar. Detta är särskilt relevant i befintliga, dåligt isolerade byggnader. Befintlig teknik för övervakning, baserad på optiska sensorer eller kameror, har nackdelar relaterade till integritetshänsyn, höga installationskostnader och den sofistikerade datatolkningen. Skörde- och avkänningsteknik baserad på tryckta piezoelektriska polymerer kommer att utvecklas i SYMPHONY-projektet kan enkelt integreras i golvpaneler och driva avläsning och dataöverföring.

Fjärrtrycksövervakningen av cykelslang: Cykeldäckens tryck påverkar rullmotståndet, körkomforten, punkteringsskyddet och greppet. För elektriska cyklar (vanligtvis 3-5 bar) påverkas rullmotståndet också batteriets livslängd. I triathlon (vanligtvis 8 bar) är rullmotståndet en vinnande faktor. Vid mountainbike påverkas greppet starkt av tryck (vanligtvis 1,5-2 bar). För alla tre exemplen måste cyklister mäta trycket innan de ger sig iväg - så enkelt som möjligt. En trådlös däcktryckssensor monterad i slangen kan förbättra körupplevelsen och komforten. För alla användningsområden kan övervakning av däcktrycket också förhindra allvarliga personskador.  

Sammanfattning

Projektnamn

SYMPHONY

Status

Pågående

Region

Region Östergötland

RISE roll i projektet

Deltagare och arbetspaketledare

Projektstart

Varaktighet

4 år

Partner

Joanneum Research, Würth Elektronik, Semperit, Fraunhofer ISC, Tubolito, Polymer Competence Center Leoben (PCCL), Messfeld , Infineon, Linköping Universitet, Eologix, Arkema, Evonik

Finansiärer

HORIZON 2020

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
David Nilsson

Kontaktperson

David Nilsson

Affärsutvecklare

+46 73 026 21 54

Läs mer om David

Kontakta David
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.