Kontaktperson
Friederike Ziegler
Forskare
Kontakta FriederikeI Sverige och i många andra länder rekommenderas vi att äta mer sjömat av hälso- och miljöskäl, men frågan är: Vilken slags sjömat? Det finns stora skillnader beroende på hur sjömaten är producerad. I Seawin kartläggs miljöavtrycket av vår konsumtion idag och söks vägar mot en mer hållbar konsumtion i linje med rekommendationerna.
I Seawin kartläggs dagens svenska sjömatskonsumtion med avseende på miljöpåverkan, liksom innovativa former av sjömat som börjat produceras i Sverige t ex musslor som odlas med ny teknik, liksom landodlad fisk. Befintliga livscykelanalyser av sjömat används för detta, kompletterade av nya för att fylla viktiga dataluckor. Konsumentstudier görs för att bättre förstå konsumentens beteende och attityder mot sjömat generellt och till att prova nya former av sjömat. Vilken roll olika verktyg som konsumentguider, certifiering och kostråd spelar för att styra konsumtionen mot ökad hållbarhet studeras av konsument- och beteendeforskare i projektet för att stödja omställningen till en både ökad och mer hållbar konsumtion av sjömat i Sverige.
Seawin policy brief Vad är hållbar sjömat? (pdf, 483.46 kB)
Seawin policy brief om Antibiotika-användning i vattenbruk (pdf, 408.1 kB)
Seawin
Pågående
Utanför Sverige
projektdeltagare
5 år
10000000 SEK
Uppsala Universitet, Stockholm Resilience Center, Dalhousie University