Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

ridethefuture

ridethefuture är ett rullande forskningsprojekt för att testa hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Fantiserar du också om nya, smidiga sätt att ta dig från ett ställe till ett annat? En del idéer om framtidens transporter har varit huvudlösa förhoppningar, men en del är faktiskt på väg att realiseras. Och drömmen om självkörande fordon – den är snart verklighet i Linköping. De smått futuristiska minibussarna tar dig inte bara från A till B utan också, på sätt och vis, in i framtiden. Det är ett rullande forskningsprojekt för att testa hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Bussarna, som är ett regionalt utvecklingsprojekt i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Science Park Mjärdevi, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken, kommer till en början att trafikera en två kilometer lång sträcka mellan Campus Valla och Vallastaden, Linköpings universitetsområde.

I detta specifika projekt vill RISE bidra till ny kunskap kring hur automatiserade fordon och dess system kan realiseras som en del av våra transportlösningar för gods och människor. Vi fokuserar på system och kommunikationsaspekten av framtida lösningar, möjligheteten till nyttjade av fordonen som sensorer och/eller sensorplattformar. Användarna (bland annat resenärer, operatörer och informationsanvändare) måste vara utgångspunkten för denna typ av lösningar, så deras behov, risker och möjligheter behöver utforskas ytterligare. Ridethefuture och konsortiet kring detta är även ett sätt att stärka samverkan inom regionen och för RISE viktiga samarbetspartner. ridethefuture som plattform är en tydlig möjlighet för parterna och andra intressenter att nyttja för olika former av forsknings- och utvecklingsprojekt.

ridethefuture är en forskningsplattform tillgänglig för fler! Har du projektideer eller ett projekt som behöver en plattform att nyttja – ta en kontakt med oss.

Sammanfattning

Projektnamn

ridethefuture

Status

Pågående

Region

Region Östergötland

RISE roll i projektet

Projektpart core team, Digital Infrastruktur

Projektstart

Varaktighet

2021-12-31

Total budget

11 Msek

Partner

Akademiska hus, Linköpings Kommun, Linköpings Universitet, Science Park Mjärdevi, Transdev, VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, Östgötatrafiken

Finansiärer

Region Östergötland, samt samtliga projektdeltagare

Projektets webbplats

Koordinator

Per Bröms

Kontaktperson

Per Bröms

Senior Forskare

+46 10 228 43 08

Läs mer om Per

Kontakta Per
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.