Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Proplate

PROWIND: Bergsankare för landbaserad vindkraft

PROWIND projektet avser att utveckla och validera en innovativ typ av bergankarsystem för landbaserade vindkraftverk som sedan kan användas inom hela vindenergisektorn för att förbättra tillförlitligheten, överlevnad, kostnad och hållbarhet.

Trenden för landbaserad vind går mot att bygga större enheter, vilket också innebär kraftigare fundament. Förankringssystem står inför framtida tekniska utmaningar när det gäller design, fixering i berget, installationsprocessen och standarder. Målen för PROWIND är att minska riskerna gällande hela konstruktionsprocessen för bergförankring och ha ett helt nytt koncept redo för marknaden när det gäller komponenternas tillförlitlighet och överlevnadsförmåga där projektet kommer arbeta med nya material och designlösningar som går utöver dagens praxis. Enligt slutanvändarna är kravbilden och gränssnitten mellan de olika aktörerna på marknaden något oklar samtidigt som befintliga standarder som nyttjas för installationer av bergsankare handlar huvudsakligen om den övre delen av ankaret och inte fixeringen i berget. Projektet kommer därför också stödja sektorn med utveckling av riktlinjer för bättre förståelse och uppdatering av standard.

Sammanfattning

Projektnamn

PROWIND

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

SEK 8,8 miljoner

Partner

Proplate Oxelösund AB, Rabbalshede Kraft AB, SSAB EMEA AB, SR Energy AB, Veidekke Entreprenad AB, Master Builders Solutions Sverige AB, BESAB AB, SWECEM AB, Tensioncam Systems AB

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Natalie Williams Portal

Kontaktperson

Natalie Williams Portal

Forskare

+46 10 516 68 87

Läs mer om Natalie

Kontakta Natalie
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.