Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Rymddata

Nationellt Rymddatalabb - Avslutat Vinnova-projekt

Projektet syftar till att skapa en gemensam plattform för integration av analysfärdiga data med fokus på rymddata samt vara en nationell kunskapsnod för analys av rymddata. Det finns ett stort behov av nationell samordning inom framförallt jordobservation, för att effektivisera utvecklingen av tjänster. Med en plattform för utveckling av tjänster och funktioner baserade på öppen källkod kommer användningen av rymddata kunna bidra till bättre beslutsunderlag.

rymddata

 

En gemensam plattform för utveckling av tjänster och funktioner byggt på öppen kod ger ökade möjligheter till innovation av tjänster baserade på rymddata.
FN, ESA och EU har kommit fram till att rymdbaserade sensorer och kommunikationslösningar är en förutsättning för uppfylla målet för Agenda 2030.
Nationellt Rymddatalabb kommer att vara ett nationellt kunskaps- och datahub för svenska myndigheters arbete med jordobservationsdata och för utveckling av AI-baserad analys av data, genererade i rymdsystem.

Syftet med projektet är att öka användningen av data från rymden för utvecklingen av samhället och industrin. Projektet startar ett datalab för rymddata och syftet är att kunna erbjudas olika användare tillgång till rymddatalabbet efter projektets slut. Målet är att få data, teknik och metodik på plats för att systematiskt kunna utveckla tjänster och applikationer som använder rymddata.

Sammanfattning

Projektnamn

Nationellt Rymddatalabb

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Tekniklösning

Projektstart

Varaktighet

2 yrs

Partner

Rymdstyrelsen, AI Innovation of Sweden, Luleå tekniska universitet

Finansiärer

Vinnova

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Ann-Christin Uusitalo Eriksson

Kontaktperson

Ann-Christin Uusitalo Eriksson

Manager Business Development

Läs mer om Ann-Christin

Kontakta Ann-Christin
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.