Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Utrustning för dosering av läkemedel på neonatalvården

Metrologi för dosering av läkemedel

Noggrann dosering av läkemedel inom sjukvården kan rädda liv. Utveckling av kalibreringsmetoder för dosering av mycket låga flöden kan säkerställa att korrekt mängd läkemedel doseras över rätt tid.

Injektion är den vanligaste metoden för att dosera läkemedel på sjukhus idag. På grund av dess många applikationsområden, användning i kritiska lägen och ibland av flera olika personer så är tyvärr doseringsfel inte ovanliga. En stor del av dessa doseringsfel kan undvikas om personalen har bättre förståelse för utrustningen, men även att utrustningen och dess sensorer ger tillförlitliga resultat är viktigt.

Då det ibland rör sig om väldigt små mängder läkemedel som ska doseras, och fel dos kan få allvarliga konsekvenser, så blir doseringsutrustningens noggrannhet ibland livsavgörande. Neonatalvård är ett exempel på område där korrekt dos kan vara ytterst viktigt.

Forskningsprojektet MeDD II, (Metrology for drug delivery) är ett samarbete mellan 15 olika parter, däribland 9 nationella mättekniska institut, och finansieras under Europiska kommissionens EMPIR (The European Metrology Programme for Innovation and Research)-program.

Syftet med projektet är att förbättra noggrannheten hos doseringsutrustning för väldigt låga flöden, så små som 5 nanoliter per minut. Det är även viktigt att det finns tillförlitliga metoder för att kalibrera utrustning för dessa låga flöden, något som också kommer utvecklas som en del av projektet. Det övergripande målet är att förbättra patientsäkerheten.

Sammanfattning

Projektnamn

Metrologi för dosering av läkemedel

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

42 månader

Total budget

ca 2,2 MSEK

Partner

IPQ-the Portuguese Institute of Quality

Finansiärer

Vinnova, European Commission EMPIR-programme

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande

Kontaktperson

Oliver Büker

Forskare

Läs mer om Oliver

Kontakta Oliver
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.