Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Metallparadoxen – jämställdhet och innovation i gruvnäringen

Att branschen blir mer jämställd och inkluderande är av yttersta vikt för gruvnäringen. Vi vill utforma ett nytt koncept för event för att locka nya målgrupper till Swedish Mining Innovations utlysningar och aktiviteter med det större syftet att skapa en mer innovativ gruvindustri, där fler och bättre idéer blir förverkligade.

Innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation (SMI) har sedan programstart jobbat aktivt med jämställdhet, bl.a. i projektet GRÄV IN, för att öka kunskapen om hur man arbetar för att nå jämställdhet samt en mer inkluderande bransch. Projektets rekommendationer födde idén om att bygga vidare på erfarenheter från andra projekt inom branscher med liknande problematik.

Det finns många samhällsutmaningar och viktiga frågor för industrin att lösa, bland de idéer som kommit upp som tema för designsprinten har en viktig fråga seglat upp som favorit, vi kallar den “Metallparadoxen”. Dvs den utmaning som vi står inför, där civilsamhället vill ha metall och batterier som leder till en grön omställning, men man vill inte ha gruvor. Man vill heller inte ge avkall på sin livsstil och man vill heller inte att metaller ska importeras från låglöneländer med barnarbete, dåliga arbetsvillkor och miljöförstöring som följd. Detta är en av gruvnäringens viktigaste utmaningar och för att finna lösningar på den måste vi hitta nya målgrupper med en annan kompetensprofil än den som idag lockas till branschen (till viss del). Detta är viktigt både för Svensk gruvnäring (och internationell gruvnäring) såväl som för civilsamhället. 

Vi vet att innovationsförmågan ökar i grupper med bredare fördelning mellan kön, etnicitet, bakgrund, funktionsvariationer etc vilket krävs för att vara en attraktiv, lönsam bransch i framkant. Projektet vill koppla relevanta samhällsutmaningar till gruvnäringen och skapa ett eventkoncept. Syftet är att locka fler målgrupper, främst kvinnor, men också andra personer än de vi vanligtvis når, till Swedish Mining Innovations utlysningar och aktiviteter samt skapa en mer jämställd och innovativ bransch.

Sammanfattning

Projektnamn

Metallparadoxen

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

Projektet pågår under hösten 2021

Total budget

150 000

Partner

Swedish Mining Innovation

Finansiärer

Vinnova

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

5.Jämställdhet
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
Melinda From

Kontaktperson

Melinda From

Enhetschef

+46 10 516 56 18

Läs mer om Melinda

Kontakta Melinda
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.