Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Luftbevakning för flygplatssäkerhet

Luftbevakning för flygplatssäkerhet

ASAS kommer utgå från Örnsköldsvik flygplats (OER) för att demonstrera drönarbaserade lösningar för automatisk flygplatsövervakning. Detta projekt är ett första steg för att introducera drönare i daglig verksamhet på flygplatser. Det kommer att befästa OERs position som en pionjärprovplats för flygplatsautomation.

Luftfartsverket (LFV) har initierat ett program med visionen om “Den autonoma flygplatsen”. Det första och pågående arbetet är att etablera en testplats vid Sundsvall och Örnsköldsvik flygplatser. För att främja den långsiktiga visionen med att använda obemannade farkoster för att skapa samhällsnytta kommer detta projekt att ta fram ett prototypdrönarsystem med syfte att automatisera uppgifter som idag utförs manuellt på flygplatser. Målet är att minimera driftskostnader och miljöpåverkan, såväl som att förbättra flygplatsens säkerhet och resurseffektivitet. Flygplatsövervakning med stängselkontroll är krävande och resursintensivt, särskilt för små flygplatser. Projektet kommer utgå från Örnsköldsvik flygplats (OER) för att demonstrera drönarbaserade lösningar för automatisk flygplatsövervakning. 

De viktigaste uppgifterna är 1) Identifiering av användarfall för automatisk inspektion med drönare; 2) Undersökning och framtagning av ett prototypdrönarsystem; 3) Undersökning och utveckling av kommunikationslösningar för drönarna för fjärrkontroll och video-streaming; 4) Demonstration av lösningen på flygplatsen.

Detta projekt är ett första steg för att introducera drönare i daglig verksamhet på flygplatser. Det kommer att befästa OERs position som en pionjärprovplats för flygplatsautomation. Projektet kommer att övervakas av LFV och svenska regionala flygplatser vilka kommer överväga expansionen till andra flygplatser. Medan projektet är fokuserat på drönarutvecklingen, kommer man även att undersöka framtida möjligheter som integrerar artificiell intelligens. Kunskapen kommer att bidra till samhället med t.ex. automatiseringsteknik, policies, samt affärsinsikt av drönare på flygplatser.

Sammanfattning

Projektnamn

ASAS

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Project coordinator

Projektstart

Varaktighet

14 months

Total budget

1 99 300 SEK

Partner

FlyPulse, LFV, Örnsköldsvik Airport, Svenska regionala flygplatser

Finansiärer

Vinnova

Projektets webbplats

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

11.Hållbara städer och samhällen
Lei Chen

Kontaktperson

Lei Chen

Senior Researcher

Läs mer om Lei

Kontakta Lei
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.