Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

iRIS Intelligent Risk Identification System

Ett digitalt system för erfarenhetsåterföring från fordonsbränder för säkrare gruvdrift.

Funded by EIT RawMaterials

Den senaste statistiken över brandincidenter i svenska gruvor visar att majoriteten av bränderna är fordonsrelaterade. Fordonsbränder utgör för närvarande ca 50 % av det totala antalet gruvbränder. En viktig åtgärd för att förhindra dessa är ett effektivt system för regelbundna brandskyddskontroller. Brandskyddskontrollerna av gruvfordon utförs idag oftast med papper och penna, vilket gör den årliga sammanställningen av inspektions- och incidentstatistiken tidskrävande och försvårar möjligheten att analysera bakomliggande fel och identifiera återkommande mönster.

Lösningen som har tagits fram inom iRIS-projektet är ett digitalt system bestående av två delar – ett besiktningsverktyg och en kunskapsbaserad forskningsdatabas, som möjliggör att erfarenheter från tidigare inspektioner, resultat från forskningsprojekt, inträffade incidenter och brandsäkerhetsinformation från fordonstillverkare kan användas som indata tillbaka till det digitala verktyget. Projektets mål är att minska antalet fordonsbränder med 20 % och minimera stilleståndstiden på grund av dessa genom att analysera resultat från tidigare inspektioner, incidenter och bränder och automatiskt integrera kunskapen i framtida inspektioner.

Sammanfattning

Projektnamn

iRIS

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Coordinator

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

720,000 EUR

Partner

Boliden, LKAB, Björkdalsgruvan (Mandalay Resources), Zinkgruvan (Lundin Mining), DMT Gmbh & Co. KG, Luleå University of Technology, Agio System & Kompetens, Aptum

Finansiärer

EIT RawMaterials, TUSC Tunnel and Underground Safety Center

Koordinator

iRIS Privacy Policy

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Kontaktperson

Artur Storm

Projektledare

Läs mer om Artur

Kontakta Artur
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.