Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Industriell användning av MAX IV och ESS

MAX IV och ESS ger svensk industri chansen att lägga sig i framkanten vid utvecklingen av framtidens nya avancerade material. Teknikerna är dock väldigt avancerade och kräver specialister och kompletterande mätningar för att nå sin fulla potential. Genom sitt breda nätverk tar nu RISE en ledande roll i tillgängliggörandet av dessa infrastrukturer.

Syfte och mål

Projektets syfte är att stärka svensk industris konkurrenskraft och innovationsförmåga. Projektets huvudmål är att RISE skall ta en ledande roll i tillgängliggörandet av röntgen- och neutrontekniker vid MAX IV och ESS för industri och tillämpad forskning. Viktiga delmål är att integrera röntgen- och neutrontekniker i RISE verktygslåda och projekt, utbilda RISE medarbetare och stärka RISE kompetens inom dessa tekniker, attrahera ledande kompetens, stärka RISE kompletterande infrastruktur, och slutligen kommunicera RISE satsning samt möjligheterna med röntgen- och neutrontekniker.

Utmaning

Röntgen- och neutrontekniker är avancerade och kräver specialistkompetens för att kunna användas effektivt. Dessutom behövs ofta kompletterande tekniker och materialkompetens för att ta en utmaning från fråga till lösning.

Lösning

RISE anställer tekniska specialister och en koordinator, utbildar medarbetare och integrerar röntgen- och neutrontekniker i verktygslådan och projekt. RISE tar ett helhetsansvar från frågeställning till lösning.

Effekt

Projektet förväntas stärka svensk industris konkurrenskraft och innovationsförmåga genom att tillgängliggöra röntgen- och neutrontekniker. Detta förväntas leda till framtidens nya hållbara material.

 


Sammanfattning

Projektnamn

RISE Fotoner och Neutroner

Status

Pågående

Område

Bioekonomi, Formulering, Förpackning, Livsmedel, Materialomställning, Medicinteknik, Nya terapier, Produktsäkerhet

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

Tillsvidare

Total budget

5000000 SEK per år

Partner

MAX IV, European Spallation Source

Koordinator

Kontaktperson

Tomas Lundqvist

Senior Area Coordinator LSRI

+46 10 516 54 28
tomas.lundqvist@ri.se

Läs mer om Tomas