Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

HiFi Visual Target

FFI-projektet HiFi Visual Target siktar på att utveckla mätmetoder och testsystem för de optiska och geometriska egenskaperna hos mjuka bil-mål för att säkra deras egenskaper och kvalitet över tid.

3D Soft Car Target

Avancerade körstödssystem och autonoma fordon är starkt beroende av sensorer för att skydda förare och passagerare från farliga situationer. Optiska sensorer (typiskt kameror, LIDAR och laserscanners) används för att mäta position och hastighet på objekt på avstånd upp till 150 meter.

För att säkerställa tillförlitligheten hos optiska sensorer behövs omfattande tester med mjuka s.k. surrogatmål. På grund av att form och material inte är idealt, kan de optiska egenskaperna hos surrogatmål skilja sig avsevärt från de egenskaper verkliga fordon har, vilket resulterar i varierande detekteringsprestanda samt otillförlitlig aktivering. Under testerna försämras dessutom kvaliteten hos de mjuka surrogatmålen, vilket innebär att det också finns ett behov av metoder för att säkra kvaliteten hos de mjuka surrogatmålen över tid.

Projektet har utvecklat metoder och utfört mätningar på riktiga bilar såväl som mjuka bil-mål.

Slutrapport

Sammanfattning

Projektnamn

HiFi Visual Target

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

21månader

Total budget

5 MSEK

Partner

RISE Mätteknik, AstaZero, Volvo Cars, Veoneer

Finansiärer

Vinnova FFI - Elektronik Mjukvara och Kommunikation

Projektets webbplats

Koordinator