Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Framtidsverkstad - Ungdomar 2018

Framtids­verkstad – ungdomar hjälper närings­livet med digitala koncept

I projektet Framtidsverkstad får gymnasieungdomar sommarjobb som digitala experter. Med hjälp av en särskild designmetodik tar de fram digitala framtidskoncept till företag. Syftet är att stärka samarbetet mellan ungdomar och organisationer vilket är en förutsättning för samhällets vidareutveckling.

Ungdomar har spenderat mer än 10 000 timmar framför en dator, mobil eller surfplatta vilket innebär att de räknas som experter inom digitala verktyg. Deltagande organisationer får tillgång till ungdomarnas kunskap och kompetens samt innovativa koncept framtagna baserat på deras utmaningar och affärsmöjligheter inriktat på den digitala framtiden. 

”Framtidsverkstad är ett unikt sätt för Västerås att stärka samarbetet mellan ungdomar och företag. Ungdomarna är digitala infödingar som har otroligt mycket kunskap att bidra med till företagen.”
Anders Teljebäck, Kommunstyrelsens ordförande, Västerås stad

Ungdomarna får under sitt sommarjobb lära sig arbeta i team, knyta kontakter med arbetslivet och ta fram innovativa koncept genom en designmetodik. Medverkande organisationer deltar under ett antal två-timmars workshop där information delas och möjligheter skapas. Under workshoptillfällena får även organisationerna inblick i hur designmetodiken är utformad och hur det fungerar att ta fram innovativa koncept genom metodiken. Framtidsverkstad leder till samspel mellan ungdomar och organisationer vilket är en förutsättning för samhällets vidareutveckling.

Framtidsverkstad är ett samverkansprojekt mellan RISE, Västerås Stad och Västerås Science Park och har genomförts i Västerås varje sommar sedan år 2014. I år kommer Framtidsverkstad genomföras på två platser i Sverige parallellt - Västerås Stad och Umeå Kommun. 

Ungdomar hjälper företag digitaliseras - Framtidsverkstad
Daniella Magnusson

Kontaktperson

Daniella Magnusson

Project Manager

Läs mer om Daniella

Kontakta Daniella
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.