Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Faktakontroll med hjälp av AI

Ett av de största problemen som demokratin står inför idag är spridning av information och utmaningen att förvärva rätt information och fakta. Uppkomsten av sociala medier har förändrat hur vi konsumerar information och fakta och samtidigt öppnat för ett extremt billigt och effektivt sätt att sprida information på ett viralt sätt.

Utöver sociala medier, är media överlag ofta polariserad eller partisk. Ofta läser eller hör vi uttalanden eller påståenden som är falska, tagna ur sin kontext eller saknar underliggande fakta. När vi till exempel läser politikers uttalanden är det av stor vikt att faktiskt verifiera vad som sägs genom att para ihop dem med tidigare uttalanden för att kunna göra en bedömning av sanningsenligheten. Videoklipp har använts för att ta fram bevis när det kommer till att samla fakta och tidigare uttalanden men detta kommer inte vara en säker källa om fem år eftersom falska och oerhört verklighetstrogna videoproduktioner har börjat tas fram med hjälp av maskininlärning.

Syftet med projektet är att bygga en verktygslåda som kan användas för att upptäcka disinformation, för att verifiera korrektheten och för att kvantifiera referenskvaliteten som ett försök att motverka falska nyheter och spridning av disinformation. Detta inkluderar funktioner som att upptäcka disinformation, propaganda och polariserat innehåll, samt verifiering av korrekthet av påståenden och uttalanden i texter såväl som i videoklipp. Programvaran kan användas av journalister, beslutsfattare och samhälle i allmänhet. En sådan verktygslåda ger människor i allmänhet bemyndigande med hjälp av verktyg som hjälper dem att kontrollera sina fakta. En positiv konsekvens blir att journalister, politiker och människor i allmänhet kommer att vara försiktigare och avstå från att göra uttalanden som saknar stöd.


Sammanfattning

Projektnamn

Fact checking AI

Status

Pågående

Region

Region Stockholm

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2022-04-01

Partner

Lund University, FOI

Ather Gattami

Kontaktperson

Ather Gattami

Senior Researcher

+46 10 228 43 31
ather.gattami@ri.se

Läs mer om Ather