Kontaktperson
Cecilia Lindahl
Senior Forskare
Kontakta CeciliaEn effektiv bedövningsmetod är viktigt för djurvälfärden vid slakt. Bedövningen bör leda till omedelbar medvetslöshet alternativt frånvaro av smärta, ångest och lidande till tidpunkten för medvetslöshet. Bedövning av grisar utförs idag ofta med hög koncentration koldioxid, men metoden är kritiserad och bättre alternativ behöver utvecklas.
Bedövning med koldioxid (CO2) är den vanligaste bedövningsmetoden vid storskalig slakt av gris i Sverige. Den har många fördelar jämfört med andra metoder, men den har också kritiserats då hög koncentration av CO2 har visats påverka grisarnas välfärd negativt innan de förlorar medvetandet. Studier har visat att kvävgas (N2) och argon (Ar) är mindre aversiva än CO2 vid bedövning, men det tar längre tid för grisar att förlora medvetandet vilket kan bero på att det är tekniskt svårt att snabbt skapa och bibehålla en syrefri miljö, speciellt med N2. Det saknas studier där bedövning med >98% av N2 eller Ar utvärderats på gris. En ny metod där gasen är bunden i ett skum kan vara en möjlig lösning.
Bedövning vid slakt bör leda till omedelbar medvetslöshet eller frånvaro av lidande till tidpunkten för medvetslöshet. Medvetslöshet påvisas bäst med mätning av elektrisk aktivitet i hjärnan (EEG), men det är bara tillämpbart i experimentella studier. Därför är det viktigt att visa på samband mellan EEG-medvetslöshet och djurbaserade välfärdsindikatorer, så som beteenden och fysiologiska parametrar, så att dessa kan användas för att kontrollera bedövningen. För bedövning med höga koncentrationer av inerta gaser saknas kunskap om välfärdsindikatorer och dess koppling till medvetslöshet.
Projektet ska utvärdera bedövning med hög koncentration av CO2, N2 eller Ar i skum ur ett djurvälfärdsperspektiv och bidra till kunskap om bedövning med inerta gaser och relevanta djurbaserade välfärdsindikatorer.
Bedövning av gris vid slakt
Pågående
Projektledare
2 år
2 330 000 kr
Sveriges lantbruksuniversitet, Wageningen University and Research