Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

E-care@­home: En distribuerad forskningsmiljö för e-hälsa

E-care@­home är en distribuerad forskningsmiljö som med hjälp av IoT-teknik, hälsosensorer och artificiell intelligens ämnar att göra det enklare för äldre människor med olika sjukdomstillstånd att kunna leva hemma. På så vis kan vi bidra till att reducera framtidens ökande kostnader för vården som sker i samband med en åldrande befolkning.

Syfte och mål

E-care@­home ämnar att göra det möjligt för äldre människor med olika sjukdomar att leva hemma i större utsträckning.

Utmaning

En viktig utmaning för projektet är att automatisera insamlingen och hanteringen av hälsorelaterad information från de boende. Detta kräver dels energieffektiv och robust insamling av sensordata från hemmet, samt semantisk interoperabilitet för att länka olika informationskällor och dokumentation kring patienten.

Lösning

Vi bygger ett komplett system som omfattar en mängd olika sensorer för att mäta hälsoindikatorer på kroppen, förbättrade kommunikationsprotokoll för trådlösa IoT-nätverk för att se till så att datan når sin destination på ett effektivt sätt, samt olika metoder som bygger på ontologier och textbehandling för analysera datan och uppnå semantisk interoperabilitet.

Effekt

E-care@­home bidrar med kunskap om hur man med hjälp av digital teknik kan reducera framtidens förväntade kostnadsökningar för vård av äldre. Projektet hjälper även till med att avancera svensk industris position inom områden som smart konsumentelektronik, telekommunikation, sensornätverk och IoT-baserad industriell automation.

Sammanfattning

Projektnamn

E-care@­home

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektpartner

Projektstart

Varaktighet

Fem år

Partner

Mälardalens högskola, Örebro universitet, RISE

Finansiärer

KK-stiftelsen

Projektets webbplats

Koordinator