Kontaktperson
Friederike Ziegler
Forskare
Kontakta FriederikeLivscykelanalyser (LCAer) av mat används alltmer för att jämföra miljöavtrycket av olika livsmedel. Vi definierar ”bästa praxis” för att göra detta bättre än idag och visar på risker med dagens sätt för användare av mat-LCA-resultat- eller de som vill förstå dessa jämförelser- men som saknar den detaljerade insikten i metodiken.
Livsmedelssystemet behöver ställas om mot en mer hållbar produktion och konsumtion. Det är viktigt att denna omställning baseras på vetenskapligt framtagen kunskap och data. I många studier där matvaror eller grupper av matvaror jämförs med varandra görs ganska enkla misstag som är enkla att undvika or riskerar att guida omställningen åt fel håll. Till exempel grupperas ofta livsmedel som kanske hör ihop taxonomiskt, men som produceras i helt olika system och därför har en helt annan miljöpåverkan. Det är också vanligt att man räknar ut medelvärden mellan studier som använder helt olika metodval inom LCA, vilket blir som att räkna ut ett medelvärde av priser i olika valutor. Ofta används också alla LCAer som lika viktiga datapunkter, trots att några representerar viktiga produktionssystem idag, andra experimentella, kanske framtida system och ingen nuvarande produktion. Experimentella system har ofta högre miljöavtryck än mer optimerade system och därför blir ett medel som tas fram på det här sättet ofta överskattat. Projektet syftar till att förbättra denna praxis och ge enkla och tydliga rekommendationer för hur detta kan göras, som sedan visas i några fallstudier av produktion eller konsumtion av sjömat, som är en särskilt divers produktgrupp som inte sällan representeras fel i studier av matsystemet.
LCA aggregering
Pågående
Utanför Sverige
Koordinator
3 år
3000000 SEK
Dalhousie University, Dalhousie University, Halifax, Kanada
Konferenspresentation i på konferensen LCA in Foods i Lima, Peru, 12-14 oktober 2022