Kontaktperson
Carita Roslund
Projektledare
Kontakta CaritaFAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of Regional electric aviation) är ett två år långt projekt som stödjer en tidig och effektiv kommersialisering av eldrivna regionala flygningar i Kvarkenregionen. Projektet höjer kunskapen om elflyg, utreder möjligheter och kartlägger både behov och de tekniska investeringar som behövs.
The FAIR project is one of 10 nominated projects for the Arctic Awards 2022! #ArcticCooperation
Tekniken inom eldriven luftfart går snabbt framåt. Inom de närmaste fem åren väntas flera modeller av regionala eldrivna flygplan finnas på marknaden. Eftersom elflyg inte producerar några utsläpp av växthusgaser, förväntas det bli ett av de mest klimateffektiva transportsätten i framtiden. Samtidigt betyder eldriften drastiskt minskade bränsle- och underhållskostnader, vilket i sin tur innebär att driftskostnaderna blir mycket konkurrenskraftiga och därmed ger möjligheter till en helt ny regional flygtrafik.
En tidig implementering av elflyg i Kvarkenregionen har potential att effektivt råda bot på några av regionens stora utmaningar, såsom demografiska förändringar och bristen på starka stadsstrukturer, långa avstånd och svaga kommunikationer i öst-västlig riktning, liksom det globala behovet av att minska både utsläppen av växthusgaser och miljöpåverkan.
Projektets partnerskap består till stor del av aktörer i Kvarkenregionen, dvs. landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten i Finland samt Västerbottens län och Örnsköldsviks kommun i Sverige. Projektet ägs av Kvarkenrådet och projektleds av Tyréns.
Projektet finansieras till 60% av EU via programmet Interreg Botnia-Atlantica. Övrig finansiering kommer från nationell och regional samfinansiering, Nordiska ministerrådet samt från kommunal och privat samfinansiering.
FAIR har fyra målsättningar
RISE utvecklar två olika prototyper för att stötta affärs- och behovsutveckling och en tidig implementation av elflyg. Den första prototypen heter FAIR Volta, en bokningsapplikation för en imaginär elflygslinje i Kvarkenregionen. Volta arbetar med en alternativ reselösning med flexibla avresetider som kan anpassas mellan resenärer, priser som avspeglar flexibilitet och transportkoordinering från adress till adress. Den andra prototypen är ett Soundscape, som tar en resenär på en ljudresa från Umeå till Vasa.
Prototyperna är inte en färdiga produkter eller lösningar utan syftar till att agera som språngbräda för diskussion, tänkbara framtidsscenarion och behov för elflyg, där användare och behovsägare kan spekulera runt potentiella lösningar. Detta gör att vi tillsammans kan skapa en bättre förståelse för systemets komplexitet, regionens behov, idéer och möjligheter. De har utvecklats med grund i Transformative Practices, en designmetodik som appliceras av bland annat forskare på enheten Samhällstransformation för att möta komplexa samhällsutmaningar och skapa sociokulturellt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara samhällen.
FAIR
Avslutat
Region Västerbotten
Arbetspaketledare
FAIR pågår från maj 2020 till oktober 2022
EUR 1 087 500
Tyréns, Umeå Universitet, BioFuel Region, Vasa Universitet, Region Västerbotten
Interreg Botnia-Atlantica, m.fl.
Jeroen Peeters Carita Roslund Malin E Johansson Hampus Alfredsson Albert Edman Rebecca Lindmark