Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Sandformar

3D-printern kräver förändringar i gjuteriet

Vilka förändringar måste göras i gjuterier när 3D-tekniken för att printa sandformar börjar användas? Och varför blir inte gjutgodset alltid en perfekt avbildning av formen? Projekt SANDBOX har bland annat undersökt hur 3D-printade formar och kärnor ska kunna fungera ihop med gjuteriets befintliga sandprocess.

Vid traditionell framställning av formar och kärnor tillverkar man först en modell i trä, plast eller stål. Efter det formas sand mot modellen och sanden fixeras med ett bindemedel. I processen med sandprintern överför man en CAD-fil till printern som i sin tur skriver ut den uppritade kärnan eller formen. Det går i princip till på samma sätt som utskrift med en bläckstråleskrivare, men printern skriver med bindemedel i en box med sand istället för med färg på ett papper. Tyvärr blir inte alltid den printade detaljen exakt som den borde. Det kan bero på att sandkornen rör sig i processen och alltså knuffas ur sina lägen. Projektet SANDBOX har tittat på hur stora de här dimensionsavvikelserna är och hur boxarna kan designas så att avvikelserna blir så små som möjligt.

Projektet pågick i två år och finansierades av VINNOVA genom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material. Förutom att titta på dimensioner och hur 3D-printern ska vara en del av den ordinarie sandprocessen, var syftet att förbättra kunskapen kring – den relativt nya – printertekniken. Där ingick också att mäta värmeledningen genom de printade formarna.

En annan viktig del i projektet var att undersöka kriterierna för vilka egenskaper en printersand ska ha, och därmed titta på möjligheten att använda svensk sand i printrarna. Nästan all sand som används till 3D-printing idag kommer från Mellaneuropa. De svenska gjuterierna vill hellre använda sig av svensk sand, med egenskaper som man är van vid. Den svenska sanden har tex annorlunda kornform, kornstorlekar och mineralinehåll – och den inte behöver transporteras så långt. Hittills har en printerägare i projektgruppen valt att byta ut den kontinentala sanden mot svensk.

Sammanfattning

Projektnamn

SANDBOX

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

3 600 000 kr

Partner

Volvo Lastvagnar, Sibelco Nordic AB, Xylem Water Solutions, AB Holsbyverken, Smålands Stålgjuteri

Finansiärer

Vinnova genom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material

Projektmedlemmar

Ulf Gotthardsson

Kontaktperson

Ulf Gotthardsson

Forskare

Läs mer om Ulf

Kontakta Ulf
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.