Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Substitutionsmetodik och kemikaliehantering

På RISE pågår forskning, nätverkande och provning för att möjliggöra substitution av farliga kemikalier i produkter och processer till mindre farliga alternativ. Det säkerställer en giftfri vardag för människor och ett giftfritt kretslopp av material i den nya cirkulära ekonomin.

Målet med vårt arbete kring substitutionsmetodik och kemikaliehantering är att undvika förekomst av oönskade ämnen i processer och produkter. Vi arbetar tillsammans med industri, myndigheter, andra forskare och intresseorganisationer för att tillsammans minska skador på människor och miljön som kemikalier orsakar idag. Detta genom en förbättrad kemikaliehantering, och substitution av farliga ämnen till mindre farliga där det är möjligt. I arbetet med att fasa ut oönskade ämnen är det viktigt att säkerställa den tekniska funktionen i produkter och processer samt att alternativet är hållbart, så kallad informerad substitution.


  Klicka på Play-knappen i bilden för att starta filmen.

  Substitution på RISE – en digital rundvandring

  Följ med på en digital rundvandring på RISE, och se några av våra erbjudanden inom kemisk substitution. Vi visar exempel från de olika stegen i substitutionstrappan och börjar med analys av kemikalieinnehåll och identifiering av oönskade ämnen. Vi går vidare till inventering och bedömning av alternativ, sen till utveckling av nya alternativ och slutligen test av nya giftfria produkter.


  Fler exempel på vad vi erbjuder inom substitution

  • Substitutionscentrum, hjälper företag att identifiera onödigt farliga ämnen och hitta bättre alternativ. Substitutionscentrum har särskilt fokus på konsumentprodukter och små och medelstora företag. 
  • Kemikaliegruppen vid RISE, ett nätverk som drivits sedan 2005 med över 140 medlemsföretag inom främst textil och elektronik, som erbjuder stöd i form av verktyg, nätverk och konsultation.
  • Normpack, ett nätverk av 180 medlemmar som hanterar frågor kring material som kommer i kontakt med livsmedel måste uppfylla de krav som ställs i lagstiftningen för att säkerställa att farliga ämnen inte migrerar in i maten.
  • Kemisk analys, gruppen Analys och certifiering har verksamhet inom kemiska analyser och OEKO-TEX.
  • Substitutionsverktyget, identifiering av alternativ till oönskade kemikalier. RISE har utvecklat ett effektivt substitutionsverktyg för att enkelt screena en bred databas över ämnen och deras egenskaper (toxicitet, lösningsegenskaper, doft, prisbild, irritation, etc.) och välja de mest lovande för att lösa komplexa substitutionsutmaningar.

  Nina Melander

  Kontaktperson

  Nina Melander

  Rådgivare Substitutionscentrum

  Läs mer om Nina

  Kontakta Nina

  * Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.