Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Metrologi och mätteknik är grunden till allt vi mäter

+ Visa mer

DET HÄR GÖR RISE INOM METROLOGI OCH MÄTTEKNIK

Berättelse

Så blev en meter en meter

Läs mer

Att i dag mäta upp en meter är ingen större konst. Men att komma fram till hur lång en meter ska vara har under historien engagerat både filosofer, biskopar och vetenskapsmän. I Sverige är det RISE, i rollen som riksmätplats för de centrala mätenheterna i SI-systemet, som har hand om den svenska riksmetern.

Berättelse

Digitalt helhetsgrepp vid sågverket

Läs mer

Sågverket Moelven Valåsen i Karlskoga har tagit ett helhetsgrepp över all produktionsdata, från timmermottagning till utlastning av färdiga produkter. Målsättningen är att utnyttja råvaran bättre och reducera energianvändningen, och på det viset höja produktvärdet och öka produktiviteten.

Berättelse

Samarbetet minskade onödigt letande på akuten

Läs mer

På en akutmottagning måste det gå undan. Beslut och prioriteringar som påverkar liv fattas dygnet runt. Då kan man inte förlora tid på att leta i olika rum efter rätt utrustning eller patienter. I projektet TagOn kunde RISE tillsammans med sjukhuspersonalen och näringslivet hitta en positioneringslösning som minskade letandetiden.

Berättelse

Därför står det RISE på grönsaksvågen

Läs mer

Du har garanterat sett den. Kvadratisk och färggrann sitter den på vågen i mataffären eller pumpen på bensinstationen. Ett klistermärke med namnet RISE som garanterar att du får vad du betalar för oavsett om det gäller bensin eller svenska höstäpplen.

Berättelse

Ny app minskar dubbelarbete

Läs mer

Butiksvågar och bensinpumpar måste enligt lag kontrolleras. En helt ny app kan nu göra denna kontroll smidigare med ökad kvalitet, samt även mer miljövänlig.

Utbildning

Kurser inom metrologi och mätteknik

Visa utbildningar

projekt inom METROLOGI OCH MÄTTEKNIK

Projekt

Mätteknik för emissioner till luft

Läs mer
Projekt

Analys av biologiska prover på brottsplatser

Läs mer
Projekt

NanoMag - Nano­metrologi för Magnetiska Nano­partiklar

Läs mer

Hitta fler projekt

Visa alla
Claes Winzell

Kontakt

Claes Winzell

Enhetschef

+46 10 516 59 40
claes.winzell@ri.se

Läs mer om Claes