Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Material som håller i alla väder

+ Visa mer

Det här gör rise inom material och ytor

Berättelse

Materialforskning för starkare golv

Läs mer

Norska golvproducenten Alloc AS kunde både förbättra sin produkt och öka sin produktion med 15 procent efter ett forskningsprojekt tillsammans med RISE.

Berättelse

Smart papper kan rena smutsig luft

Läs mer

Forskare vid RISE har utvecklat ett papper som innehåller zinkoxid. Pappret har elektriska egenskaper och kan vara en av framtidens lösningar i kampen mot förorenad luft.

Berättelse

Blockkedjeteknik för hållbar metallproduktion

Läs mer

Metallproduktionen i Sverige har tagit stora kliv framåt när det kommer till hållbarhet. Men det saknas i dag ett system där nyttan av miljövänliga val synliggörs. Det nya projektet Traceability – for sustainable metals and minerals vill ändra på det. 

Berättelse

Nanocellulosa i både sås och förpackning

Läs mer

Om det finns något som kan kallas supermaterial så är det nanocellulosa. Eller vad sägs om ett material som kan användas som förstärkningsmedel i papper. Konsistensgivare i kosmetika och livsmedel. För sårläkning. Eller till och med för att göra papper som leder energi? Bland annat.

Berättelse

Små partiklar ger färgen nytt liv

Läs mer

Dags att måla om huset i sommar – igen? Snart kan du ägna somrarna åt semester istället. Genom att tillsätta silikapartiklar i kommersiell färg, ökar livslängden mot nedsmutsning och mikroorganismer. Omfattande utomhustester visar att färgen håller sig fräsch och behåller nyansen längre.

Berättelse

Papper eller textil – varför inte textilpapper?

Läs mer

Avfall från textilåtervinningen kan tas tillvara och användas för att bli papper. Genom att avfallet utnyttjas som råvara istället för att det bränns upp kan vi minska vår miljöpåverkan.

Berättelse

Så ska farliga kemiska ämnen fasas ut

Läs mer

Hur kan golv på förskolor bli mer giftfria? RISE driver Substitutionscentrum för att informera om och ge råd kring hur vi kan minska problematiska kemikalier i samhället.

Projekt inom material och ytor

Projekt

Smart gjutgods med sensorer

Läs mer
Projekt

Skummaterial av skogsbiprodukter

Läs mer
Projekt

POPFREE – Främjande av PFAS-fria alternativ

Läs mer
Projekt

Hitta fler projekt inom material och ytor

Visa alla