Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Förpackningar som skyddar, kommunicerar och interagerar

+ Visa mer

Det här gör RISE inom Förpackningar

Berättelse

Mer förpackning ger mindre matsvinn

Läs mer

Matsvinn är en global utmaning. Av all mat som produceras förstörs eller slängs upp emot 50 procent. Enligt Naturvårdsverket slängs årligen cirka en miljon ton mat i Sverige och det är hushållen som står för största delen. Smartare förpackningar och mer förpackningsmaterial skulle kunna minska matsvinnet och därmed miljöpåverkan.

Berättelse

Biobaserad elektronik skapar framtidens produkter

Läs mer

Förpackningar som talar om hur maten mår, papper som renar smutsig luft och smarta plåster som pratar med läkaren. Detta är bara några exempel på vad vi kan göra tack vare den biobaserade elektroniken.

Berättelse

Minifabrik för tester av nya material

Läs mer

RISE har utvecklat en flyttbar minifabrik, som låter kunder inom pappersindustrin testa om nya, starkare pappersmaterial är möjliga att producera i en redan etablerad pappersmaskin.

Berättelse

Limma med vanlig jäst

Läs mer

Helt vanlig bakjäst har egenskaper som gör att det kan fungera som ett biobaserat trälim. Det har forskare på RISE visat.

Berättelse

Panta din plastpåse med mobilen

Läs mer

Plastpåsar i naturen är ett stort miljöproblem. För att minska nedskräpningen finns det nu möjlighet att panta din påse med hjälp av en app till mobilen.

Event

Återvinnings­bara plast­förpackningar

Läs mer
Berättelse

Inga kemikalier i maten, tack!

Läs mer

Hur reagerar ett livsmedel med materialen i en förpackning? Eller med stålet på en kniv, plasten i en skärbräda eller tallriken som maten ska serveras på? Normpack, som drivs av RISE, hjälper företag med tester, rådgivning och att hålla koll på lagar och regler.

Berättelse

Smarta förpackningar stoppar illegala läkemedel

Läs mer

En garantiförsegling, ett hologram och ett speciellt sätt att limma. Alla är de lösningar som utformats i projektet Smedpack, som drivits av RISE, och som syftar till att göra läkemedelsförpackningar säkrare och förbättra samarbetet mellan olika aktörer, inklusive slutanvändaren – konsumenten.

Berättelse

Förpackningar som reagerar och agerar

Läs mer

Föreställ dig ett förpackningsmaterial som känner av omgivningen och kommunicerar med omvärlden. Det är vad experterna inom forskningsområdet biobaserad elektronik tittar på just nu.

Se fler berättelser

Visa alla

projekt inom förpackningar

Projekt

Skummaterial av skogsbiprodukter

Läs mer
Projekt

Fågelfjädrar blir värdefulla keratinbaserade material

Läs mer
Projekt

Utvärdering av miljöpåverkan från biobaserade förpackningsmaterial

Läs mer

Hitta fler projekt

Läs mer
Sandra Pousette

Kontakt

Sandra Pousette

Projektledare

+46 10 228 44 99
sandra.pousette@ri.se

Läs mer om Sandra