Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Brandteknik undersöker vad som händer när det brinner

+ Visa mer

Det här gör RISE inom brandteknik

Berättelse

Brandsäkra material inom petroleum­industrin

Läs mer

Brand är ett allvarligt hot för olje- och gasanläggningar på land och till havs. Varje år inträffar ett antal brandrelaterade incidenter. Material med goda brandsäkerhetsegenskaper är en viktig barriär som förhindrar att småbränder uppstår som kan utvecklas och få allvarliga konsekvenser.

Berättelse

Användning av IR-teknik inom räddningstjänster

Läs mer

Användningen av IR-teknik inom räddningstjänsterna har ökat dramatiskt under de senaste åren. Men räddningstjänster behöver överväga flera faktorer innan de köper nya värmekameror. Denna tekniska sammanfattning ger en översikt över IR-tekniken och listar de faktorer det är viktigast att ta tänka på.

Berättelse

Rött ljus för gröna tak?

Läs mer

Under de senaste tio åren har miljövänliga taktäckningsalternativ fått allt större uppmärksamhet inom byggindustrin, och efterfrågan på sedumtak har ökat. Det är en utveckling som hänger samman med det allt starkare fokuset på hållbarhet som har blivit ett viktigt inslag inom de flesta delar av samhället. Trots det ökande intresset finns det relativt få riktlinjer för hur brännbara tak ska konstrueras för att inte äventyra brandsäkerheten.

Berättelse

Brandexpertis sparade skattemiljoner

Läs mer

Att bygga tunnlar är dyrt. Och säkerheten är inget man kan tumma på. Men när Trafikverket valde ett nytt brandsäkerhetssystem till Norra Länken i Stockholm kunde man hitta en lösning som både var säker och kostnadseffektiv – mycket tack vare RISE expertkunskaper om tunnelbränder.

Berättelse

Att hitta balansen mellan brandsäkert och kemikaliefritt

Läs mer

De flesta dödliga bränder sker i våra bostäder. Möbler och inredning är det första som antänds. Det är viktigt att det finns brandsskyddskrav. Men hur höga ska de vara? Och hur kan industri och myndigheter hitta miljövänliga och hållbara lösningar.

Berättelse

Säkrare branddörrar med nya krav

Läs mer

Under år 2019 blir det obligatoriskt med CE-märkning av nya ytterdörrar med brandmotstånd och brandgastäthet. Det är i dag oklart när CE-märkningen blir obligatorisk för innerdörrar. Kraven är hårdare än de svenska typgodkännanden som finns i dag. RISE kan bistå i certifieringsprocessen.

Se fler berättelser

Visa alla
Michael Försth

Kontakt

Michael Försth

Forskare

+46 10 516 52 33
michael.forsth@ri.se

Läs mer om Michael