Ansvarig
Annika Boss
Forskare
Kontakta AnnikaVi erbjuder kurser inom plastkunskap, både grundläggande kurser för er som vill lära er grunderna inom plastanvändning och mer avancerade kurser för er som vill ha hjälp med mer specifika frågeställningar.
Dagens samhälle är beroende av plast, vi använder plast i allt från våra matkassar, hus, mobiltelefoner, datorer och bilar. Men vad är egentligen plast och vad är det som skiljer en plast från en annan. I kursen grundläggande plastkunskap ges en omfattande introduktion till plastens värld. Här pratar vi om vad plast är och varför plaster användas i så många olika typer av applikationer. Kursen är tänkt till er som vill veta mer om vad plast är och hur de olika plasterna användas idag. För att uppnå den här förståelsen innehåller kursen avsnitt om t ex vad är en plast, varför har olika plaster olika egenskaper, hur bearbetas plaster, hur analyseras plaster, genomgång av de vanligaste plasterna och så klart hållbar plastanvändning och återvinning av plaster.
Målet med den här kursen är att deltagarna ska få bättre kunskap om plast och förståelse för hur vi använder plast idag för att lättare kunna ta beslut och agera förståndigt i plastrelaterade frågor, exempelvis vid inköp av material/produkter.
Kursen vänder sig till företag eller organisationer som är nyfikna på att veta mer om plast och vill ha grundläggande kunskaper för att kunna hantera diverse plastfrågor. Det kan vara företag som tillverkar plastprodukter eller använder plast i sina produkter och som vill ha hjälp med att utbilda sina personal inom detta. Det kan också vara företag/organisationer som behöver grundläggande plastkunskap för att kunna designa eller köpa in produkter som är både funktionella, hållbara och återvinningsbara.
Inga
Kursen är uppdelad i 5 moduler, ni kan antingen köpa hela kursen med alla moduler eller komponera ihop en egen kurs med valfria moduler eller delmoment. Vi kan även erbjuda fördjupande kurser om ca 8h per modul.
I den här delen går vi igenom de mest grundläggande delarna om plast.
Uppskattat tidsgång: ca 2 timmar
1.1. Vad är en plast?
1.2. Vad är en polymer?
1.3. Från monomer till polymer
1.4. Genomgång av de vanligaste plasterna, LDPE, HDPE, PP, PS, PVC, PET, PA, ABS. Vad används dem till? Vilka egenskaper har de? Hur processar man dem? (Vid önskemål kan vi berätta om andra plaster också)
1.5. Analysmetoder
1.6. Vad är och varför tillsätts additiv?
1.7. Typer av additiv, exempel när de används
Här går vi igenom de vanligast bearbetningsmetoder för plast och berättar om när, var och hur de används. Vid behov kan vi också gå in djupare i vissa metoder för att utforska hur ni till exempel kan utreda problem med dessa metoder.
Uppskattat tidsgång: ca 1,5 timmar
2.1. Extrudering
2.2. Formsprutning
2.3. Formblåsning
2.4. Filmblåsning
2.5. Vakuumformning
2.6 Smältspinning.
I modul 3 berättar vi hur det går till för att identifiera olika plaster, vilka metoder som kan användas och hur data från dessa kan utvärderas. Vi får också igenom materialdatablad och förklarar de olika egenskaperna och berättar hur informationen kan användas.
Uppskattat tidsgång: ca 1 timme
3.1. Plastidentifikation (IR, DSC, TGA, NMR etc)
3.2. Analyser
3.3. Mekanisk provning (drag, slag, hårdhet)
3.4. Materialspecifikationer
Plaståtervinning är ett mycket viktigt område när vi pratar om plast och plastanvändning. Här pratar vi om varför det är så viktigt med plaståtervinning och hur plaståtervinningen fungerar idag och hur den kan komma att se ut i framtiden.
Uppskattat tidsgång: ca 1,5 timme
4.1. Varför måste vi återvinna plast
4.2. Hur återvinns plast
4.3. Sorteringsmetoder
4.4. Mekanisk återvinning
4.5. Kemisk återvinning
4.6. Hur används återvunnen plast
Idag pratar många om bioplast, men vad är det egentligen som är bio i bioplast. Här reder vi ut begreppen och berättar mer om hur biobaserade och bionedbrytbara plaster används idag och hur marknaden och framtiden ser ut. Vi går också igenom de vanligast biobaserade plasterna och hur de används idag.
Uppskattat tidsgång: ca 1 timme
5.1. Vad är betyder bio i bio-plast
5.2. Varför (när) ska man använda biobaserad plast och bionedbrytbar plast
5.3. Marknaden för biobaserade plaster
5.4. Vanligast biobaserade plasterna, egenskaper och användningsområden.
För mer information om våran expertis inom plaståtervinning, klicka HÄR
För mer information om våran expertis inom plastbearbetning, klicka HÄR
Vi kan erbjuda utbildning i RISE lokaler eller hos beställaren. Vi kan också hålla utbildningen digitalt om så önskas
Utbildning
Kontakta oss för mer information och prisuppgifter
Kontakta oss