Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Substitutionstrappan

Grundkurs i substitution: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier

Som företag är det ditt ansvar att veta om de produkter du sätter på marknaden innehåller skadliga kemikalier. Men hur vet du om en vara innehåller farliga ämnen? Vilka kemikalier är det egentligen som ska fasas ut? Substitutionscentrums grundkurs är till för dig som vill komma igång och arbeta med kemikalier i dina varor.

Grundkursen utgår från Substitutionscentrums stödmaterial för att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i varor och material. Vi går steg för steg igenom stödmaterialets olika delar och hur du praktiskt använder materialet i ditt företag. Vi går också igenom relevanta databaser för mer information och hur du tolkar olika säkerhetsdatablad.

Mål och syfte

  • Ge verktyg och kunskap för att du ska kunna kontakta dina leverantörer och be om information om kemikalieinnehåll.
  • Ge dig verktyg för att systematiskt dokumentera kemikalieinnehåll i dina varor och riskbedöma varor och leverantörer.
  • Kunskap om hur du tar reda på om du har kemikalier i dina varor som är skadliga och bör fasas ut, substitueras. 

Målgrupp

Kursen passar dig som producerar eller säljer varor och som behöver stöd i hur du ska arbeta med kemikalieinnehåll och kommunicera med dina leverantörer.

Stödmaterialet som är grunden till utbildningen täcker varor som möbler, inredning, sport & fritid, kläder, skor, accessoarer med mera. Mallar för leverantörsintyg täcker materialen: textil, läder, konstläder, plast, gummi, stoppning, trä, papp, papper, metall, sten, keramik, glas, betong.

Jobbar du med andra varor och material kan du behöva anpassa stödmaterial och mallar. Detta gäller exempelvis varor som täcks av särskild lagstiftning (kosmetika, leksaker, elektronik mm)

Förkunskapskrav

Inga

Föreläsare

Substitutionscentrums rådgivare

Innehåll

1.  Övergripande lagkrav för varor

En kort genomgång av vår guide och vilka lagkrav som gäller för olika material som plast, gummi, metall, trä och textil. Du kan därefter i lugn och ro läsa mer om vilka lagkrav som gäller för dina varor och material i guiden.  

2. Färdiga leverantörsintyg för 15 material

Vilka kemikalier ska du fråga din leverantör om? Kemikalier som det finns krav för i lagstiftningen finns i våra färdiga leverantörsintyg för 15 olika material. Vi går igenom hur du arbetar med intygen med ett praktiskt exempel, och förklarar hur de olika delarna relaterar till lagstiftningen. Då får också tips om hur du kan ställa högre krav än lagstiftningen om du så önskar, eller har behov av att ligga steget före så du är beredd när ny lagstiftning kommer.

3. Riskbedömning av produkter och leverantörer

När du väl fått svar från leverantörerna om vad dina varor innehåller för kemikalier gäller det att göra en bedömning. Hur kan du dokumentera de svar du fått, vilka leverantörer ger bra och trovärdiga svar och vilka varor och material kommer kräva mer uppföljande arbete? Vi går igenom Excel-mallen för riskbedömning med ett praktiskt exempel och talar om vad som är värt att tänka på när du jobbar med dina leverantörer och produkter.

4. Goda exempel

Vi går även igenom en handfull goda exempel på hur företag fasat ut farliga kemikalier genom kommunikation med leverantörer.

Efter kursen kommer du förstå hur du använder intygen för att kontakta leverantörer, hur du dokumenterar informationen och hur du prioriterar eventuellt skadliga kemikalier för substitution.

Praktisk information

Tid

9 dec 2020, 13:00 - 16:30

Plats

Digitalt

Typ av arrangemang

Webbaserad

Anmälningsinformation

Betalningsinformation

Kostnadsfritt

Sista anmälningsdatum

8 dec 2020

Anmäl dig här

Behandling av dina personuppgifter

Tonie Wickman

Ansvarig

Tonie Wickman

Rådgivare

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Nina Melander

Ansvarig

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

Läs mer om Nina

Kontakta Nina

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Anna Jacobs

Administratör

Anna Jacobs

Centrumledare för substitutionscentrum

Läs mer om Anna

Kontakta Anna

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.