Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
mätosäkerhet fördjupning

Fördjupningskurs i mätosäkerhet

Mätosäkerhet är ett sätt att kunna göra nödvändiga bedömningar om kvaliteten i mätningar och kalibreringar.

Swedac's och EA's rekommendationer är framtagna som ett hjälpmedel för att på ett praktiskt och enhetligt sätt komma fram till rimliga värden på mätosäkerheten.

Mål och syfte

Innehåll – tonvikt på praktiska övningar

Under dessa dagar går vi djupare in i osäkerhetsanalys och statistiska hjälpmedel. Vi diskuterar och förklarar de vanligaste problem och frågeställningar som man stöter på vid en mätosäkerhetsberäkning. Bland annat ingår överlagring av olika fördelningar, Monte Carlo simulering, analys av situationer när bidrag är korrelerade samt var och hur man hittar information om de olika ingående mätosäkerhetsbidragen.

Vi kommer även visa olika programvaror som finns för att utföra mätosäkerhetsberäkningar. En stor del av kursens innehåll består av arbeten med exempel i mindre grupper. Övningarna behandlar de olika momenten som ingår i en osäkerhetsberäkning.

Målgrupp

Detta är en fortsättningskurs för dig som deltagit i grundläggande mätosäkerhetsutbildning och vill fördjupa dig inom området.

Du arbetar med mätningar, analyser eller kalibrering av mätinstrument och har grundkunskaper i mätosäkerhet men vill lära dig mera.

Föreläsare

Per Olof Hedekvist, RISE

Karin Cedergren, RISE

Innehåll

Djupare statistisk analys och olika beräkningsmodeller diskuteras, t.ex. överlagring av fördelningar, simulering och modellering, analys av situationer när bidrag korrelerar etc.

Under dessa dagar går vi djupare in i osäkerhetsanalys och statistiska hjälpmedel. Vi diskuterar olika beräkningsmodeller som t ex överlagring av fördelningar, simulering och modellering, analys av situationer när bidrag är korrelerade och andra intressanta situationer. Vi kommer även visa olika programvaror som finns för att utföra mätosäkerhetsberäkningar.

En stor del av kursens innehåll består av arbeten med exempel i mindre grupper (övningar/workshops) som behandlar de olika momenten i en osäkerhetsberäkning.

Program och nedladdning av kursinbjudan

Praktisk information

Tid

30 mar 2021, 08:30 - 31 mar 2021, 16:30

Kommun

Borås stad

Plats

RISE Borås, Brinellgatan 4

Typ av arrangemang

Kurs

Validering

Kursintyg

Anmälningsinformation

Avgift

14 750 SEK exklusive moms

Betalningsinformation

Faktureras efter avslutad kurs

Sista anmälningsdatum

16 mar 2021

Bokningsvillkor

Anmälan öppnar inom kort

Anmäl dig senast mars. Anmälan är bindande. Avbokning kan göras upp till 14 dagar före kursstart utan kostnad. Återbud därefter, fram till 7 dagar före kursstart, debiteras med halva avgiften. Vid senare återbud debiteras hela avgiften. Om du får förhinder får du gärna skicka en ersättare. Deltagarantalet är begränsat. Vid för lågt deltagarantal förbehåller vi oss rätten att ställa in aktuellt arrangemang, vilket i sådana fall meddelas senast dagen efter sista anmälningsdag.

Anmäl dig här

Behandling av dina personuppgifter

Ansvarig

Per Olof Hedekvist

Senior scientist

Läs mer om Per Olof

Kontakta Per Olof

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lena Gamalielsson

Administratör

Lena Gamalielsson

Kundsupportadministratör

Läs mer om Lena

Kontakta Lena

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.