Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Testbed PFAS - Testa hos oss

Har ditt företag en metod för att rena kontaminerad jord och vatten? Eller har du en ny metod för brandsläckning? Välkommen att ansöka till Testbed PFAS.

Testbed PFAS söker fler företag som vill testa

Projekt Testbed PFAS arbetar med att dels rena marker som är kontaminerade med PFAS, dels att hitta nya brandsläckmedel utan PFAS. Det är ett femårigt projekt som är i full gång. Projektet tar kontinuerligt emot nya intresseanmälningar, så det är inte för sent att ansöka om att få testa ditt företags lösning.

Vi testar brandsläckning och rening

Du och ditt företag är välkomna att ansöka oavsett ni tagit fram PFAS-fri brandsläckning eller arbetat fram sätt att rena vatten eller jord från PFAS. Det allra enklaste sättet att komma i kontakt med oss är att kontakta vår projektledare Tove Mallin. Du kan även välja att fylla i vårt kontaktformulär så hör vi av oss till dig.

Målet med testerna

Det vi strävar mot i Testbed PFAS är dels att hitta fullvärdiga alternativ till brandsläckningsskum innehållande PFAS, dels att identifiera ett antal fungerande tekniker för att rena områden från PFAS. För att ett brandsläckmedel ska anses fullvärdigt krävs att det är funktionellt och släcker branden effektivt. Släckmedlet bör också utgöra en långsiktig och hållbar lösning. Vad gäller rening av förorenad jord och vatten ska tekniken vara kostnadseffektiv, hållbar samt genomförbar på ett större område. 

Reningstekniker testas på markprover innehållande PFAS-föroreningar.

Om din metod fungerar

När du är testare inom projektet Testbed PFAS kommer du att bidra till och vara involverad i viktiga områden för framtiden. Lösningarna kommer att användas av Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket och på så sätt kommer metoderna att få betydelse både för framtida brandsläckning och för rening av förorenad mark.

Jordprover som används i forskningen för reningstekniker för PFAS-föroreningar.

Kontaktperson

Tove Mallin

Enhetschef

Läs mer om Tove

Kontakta Tove
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.