Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Därför ska du fasa ut farliga kemikalier

Det finns många anledningar att fasa ut farliga kemikalier från produkter och processer. Det grundläggande skälet är naturligtvis att värna om allas vår hälsa och miljö, men det finns också flera mer konkreta drivkrafter.

1. Lagkrav

Alla företag har lagkrav på sig att ha koll på vilka kemikalier deras produkter innehåller, och arbeta systematiskt med att fasa ut särskilt farliga kemikalier. Detta gäller även varor företaget inte tillverkar, utan även importerar eller distribuerar. Det är därför viktigt att ha bra koll på sina leverantörer, både inom och utom EU.

Från och med januari 2021 har också alla som sätter en vara på marknaden, som innehåller mer än 0,1 viktprocent av en särskilt farlig kemikalie skyldighet att rapportera det till den europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA).

2. Konkurrensfördelar.

En förutsättning för en hållbar livsstil i framtiden är omställningen till en cirkulär ekonomi. För att kunna återcirkulera material och produkter krävs att vi har giftfria materialflöden. I och med det kommer de företag som kan erbjuda giftfria produkter från början, att ha en konkurrensfördel. Giftfria och återvinningsbara produkter har också en ökande efterfrågan hos konsumenter.

3. Minskade kostnader

Har företaget en process som hanterar farliga ämnen innebär det att det finns en rad miljö- och arbetsmiljökrav som det kostar tid och pengar att uppfylla. Dessutom är det dyrt att åtgärda utsläpp. Kan du reducera mängden klassade/begränsade kemikalier redan vid produktionen så sparar du både miljö och pengar.

Att ta sig an arbetet med att starta ett systematiskt kemikaliearbete och börja fasa ut farliga kemikalier, som ofta kan ha en avgörande funktion i processen eller produkten, kan kännas som en oöverstiglig uppgift. Tänk på att du inte behöver göra allt på en gång. Varje steg i rätt riktning är ett bra steg.

Vi hjälper dig igång

Substitutionscentrum har metoder och stödmaterial som hjälper dig att strukturera arbetet och komma igång. Vi kan hjälpa till med rådgivning och utbildningar. Kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång eller komma vidare i ditt arbete med utfasning av farliga kemikalier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.