Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

2022 är Peak Performance kvitt fluorkarbonerna

Som tillverkare av funktionskläder är Peak Performance väl bekanta med fluorkarboner; både dess svårslagna vattenavstötande funktion och dess negativa påverkan på hälsa och miljö. 2016 beslutade Peak Performance att deras sortiment inom 6 år skulle vara helt fritt från fluorkarboner, även kallade PFAS-kemikalier. Åsa Andersson, hållbarhets- och kvalitetschef på Peak Performance, berättar mer om resan dit.

Publicerad: 2020-06-22

”Hur stor del av våra produkter innehåller fluorkarboner egentligen?” Det var med den frågan det började för fyra år sedan, när Åsa Andersson och hennes kollegor på Peak Performance tog fram en plan för att fasa ut fluorkarboner ur sina produkter. De upptäckte då att hela 45 procent av sortimentet hade en vattenavstötande beläggning och att en stor del av dessa innehöll fluorkarboner. Målet som de satte var att företaget skulle vara helt fritt från fluorkarboner 2022. Idag har 85 procent av användningen fasats ut.

Började med ”onödig” användning

Utfasningen började med att de material som innehöll kemikalierna utan någon väsentlig anledning, såsom fodertyger och dunfyllningar, byttes ut direkt. Sedan startade det mer komplexa arbetet med att hitta ersättare till bland annat den vattenavvisande beläggning som fanns på många produkter.

– För att kunna få en liknande vattenavstötningsförmåga utan fluorkarboner så behöver man utvärdera varje material för sig. En möjlig ersättare kan funka utmärkt för en viss konstruktion bestående av material med en viss typ av fiber, men inte alls för en annan produkt. Men tack vare en god dialog med vår leverantör av vattenavvisande beläggningar så kunde vi hitta lösningar för majoriteten av alla våra produkter, berättar Åsa Andersson.

Efterfrågan på hållbara produkter ökar

Även om det var ett krävande jobb så var det för Åsa Andersson och Peak Performance självklart att fluorkarbonerna skulle bort från produkterna.

– På Peak Performance har kemikaliesubstitution alltid varit en viktig fråga, vi vill göra rätt gentemot miljön, våra producenter och våra kunder. Men vi märker också av en ökad efterfrågan på produkter fria från skadliga kemikalier, framförallt i de nordiska länderna, berättar Åsa Andersson.

Stöd från Kemikaliegruppen

För lite mer än 10 år sedan blev Peak Performance medlemmar i Kemikaliegruppen, ett nätverk som drivs av RISE med syfte att sprida kunskap om kemi- och miljörelaterade frågor till sina medlemmar inom textil- och elektronikbranschen.

– Det är få textil- och klädföretag som har möjlighet att anställa egna kemister och då är kunskapen från Kemikaliegruppen ovärderlig, säger Åsa Andersson.

Utifrån rekommendationerna från Kemikaliegruppen och den lagstiftning som finns på de olika marknader som Peak Performance verkar så har företaget utformat en kemikalielista, Peak Performance  Restricted Substance List, som uppdateras varje år. Listan innehåller information om alla de kemikalier som företaget vill begränsa inom produktionen och fungerar som underlag för dialog med leverantörerna.

Process som utgår från riskanalys

Som stöd till kemikalielistan har Peak Performance även implementerat en kemikalieprocess. Processen börjar med att företaget genomför en riskanalys av hela produktionen för att kunna identifiera de delar som antas kunna påverka nivån av kemikalier i slutprodukten på ett negativt sätt. Det kan röra sig om såväl stora produktionsvolymer, det vill säga material som används i flera olika produkter, som material där skadliga kemikalier misstänks förekomma.

– Efter att vi identifierat högriskmaterialen testar vi förekomsten av de kemikalier som står med på vår lista. Vi har en lång historik av testning efter skadliga kemikalier och våra leverantörer vet att det inte går att fuska, berättar Åsa Andersson och fortsätter:

– Sedan så träffar vi våra leverantörer kontinuerligt för att diskutera kemikaliefrågan och tillsammans lära oss mer om substitution, det är viktigt för oss att våra leverantörer är på samma bana som vi.

3 tips för företag som vill börja fasa ut skadliga kemikalier

Åsa Andersson på Peak Performance delar med sig av sina tre bästa tips till företag som vill börja arbeta med substitution.

  1. Se till att hitta en samarbetspartner för substitutionsarbetet. I synnerhet textilbranschen har väldigt få kemister, så se till att knyta till dig bra kompetens externt, annars kan det bli svårt att få tillgång till den senaste forskningen på området.
  2. Upprätta en lista över de kemikalier du vill ersätta i din produktion. Det gör det mycket enklare att ta fram en strategi och att få en bättre dialog med dina leverantörer. Det finns färdiga listor som du kan utgå från eller kopiera rakt av.
  3. Se till att ha en tydlig process för kontroll så att kemikalielistan inte bara blir ett dokument i mängden utan att det verkligen efterlevs av hela produktionskedjan.

FAKTA FLUORKARBONER

Fluorkarboner, eller PFAS-kemikalier, är en grupp av cirka 4500 kemikalier som används inom flera olika områden för dess goda vatten- och smutsavvisande förmåga. Kemikalierna har dock visat vara skadliga för såväl miljö som människors hälsa, framförallt för att de bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i kroppen men även att vissa ämnen i djurstudier visat sig vara cancerframkallande.
 

Substitutionscentrum vägleder

Behöver du hjälp med hur ditt företag kan komma igång med substitutionsarbetet? 

Kontakta oss gärna på: substitutionscentrum@ri.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.