Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Runt hörnet – trendspaningar från RISE

Vilka är trenderna som ska bidra till omställningen mot ökad hållbarhet och cirkularitet inom samhälle och industri? I våra återkommande trendspaningar har vi samlat kunskap, insikter, forskning och omvärldsanalys inom ett antal områden/branscher. Välkommen att lyssna in och ta del av trendspaningarna. 

Trendspaningarna kan användas som del i ert underlag för nästa års verksamhetsplanering för att prioritera era framtida satsningar och/eller för att säkerställa att ni är har rätt kompetens och kapacitet för vad som väntar runt hörnet.

En person sitter i förarsätet på en bil och tittar i backspegeln

Materialförsörjning för framtidens fordon

När bilhandlaren ska hantera uppgraderingar istället för att sälja nyproducerade bilar och mycket går mot utveckling av tjänster för framtidens fordon. Vilka nya affärsmodeller behövs? Hur ska underleverantörer av fordonskomponenter bidra till en förlängd materialanvändning när livslängden på en bil behöver öka? Hur ska rätt materialkvaliteter och flöden uppnås? 

Läs mer

 

Solen skiner mellan träd i stadsmiljö

Klimatneutrala städer och samhällen

Vi lever i en alltmer osäker tillvaro präglad av sanktioner, skakighet på börsen och ökad debatt kring säkerhetspolitiken. Dessutom kommer omställningen från fossilberoende till förnybara energikällor att behöva skyndas på. Vilka trender skapar nya förutsättningar för hur vi kan bygga klimatneutrala städer och samhällen?

Läs mer

 

Illustration av människors vardag från skola, hem via buss och cykel målat  på ett foto som föreställer en landskapsmiljö

Framtidens hållbara livsmiljöer

Coronapandemin och en ökad klimatmedvetenhet har förändrat våra grundläggande värderingar och livsstilar. Den digitala tekniken möjliggör virtuella möten och distansarbete. Delat ägande och mobilitetstjänster effektiviserar utnyttjandet av resurser. Optimering av energisystem och energieffektiva byggnader hjälper till i omställningen mot klimatneutrala städer.

Läs mer