Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Uppskalning och validering ska möjliggöra nya hållbara förpackningar

01 september 2021, 07:00

Ett konsortium bestående av Pulpac, AR Packaging och RISE ska utveckla och kommersiellt validera tio standardiserade produktkoncept inom olika förpackningar och engångsprodukter tillverkade med en ny formningsteknik, Dry Molded Fiber.

För att uppnå ett hållbart materialsystem måste inflödet av jungfrulig plast minskas. Detta är endast möjligt genom att implementera nya cirkulära affärsmodeller och en övergång till förnybara material.

Ett nytt projekt med stöd av Vinnova, ska möjliggöra snabb uppskalning och etablering av Pulpacs patenterade teknologi Dry Molded Fiber med nyckelfärdiga och validerade tillämpningar. RISE del i projektet är att leda arbetet med validering av produkternas återvinningsbarhet, biologiska nedbrytbarhet och komposterbarhet samt utföra livscykelanalyser och undersöka konsumenternas preferenser i kategorierna.

– RISE är stolta över att samarbeta med PulPac och AR Packaging för att tillsammans utveckla dessa produkter för global marknadsintroduktion av Dry Molded Fiber. Vi är övertygade om att hållbara cellulosabaserade material är nyckeln till att ersätta fossilbaserad plast och torrformningsprocessen är definitivt en möjliggörare med stor och intressant kapacitet, säger Helena Halonen, projektledare på RISE.

– PulPacs utveckling fortsätter att accelerera, och vi ser stort värde i detta konsortium med RISE och AR Packaging, och stödet från Vinnova. Vi ser det här projektet med att standardisera DMF-lösningar i varukategorier för maximal spridning och upptag, eftersom alla licensinnehavare kan utnyttja resultaten, som ett starkt bevis på både vår affärsmodell och vision att ersätta engångsplast i stor skala, kommenterar Linus Larsson, VD på PulPac AB.

– Med tanke på Dry Molded Fibers unika blandning av hållbarhet, global skalbarhet och kostnadseffektivitet var vi på AR Packaging tidigt med i PulPac Technology Pool och stöder starkt utvecklingen. Konsumenter och industrin söker en övergång till fiber där så är möjligt. Följaktligen är vi stolta över att stödja dessa ansträngningar att standardisera viktiga produktkategorier, med vår långa erfarenhet på förpackningsmarknaden och djupa insikter i konverteringsindustrin, som erbjuder en mycket snabbare väg till marknaden och större spridning för denna banbrytande teknik, säger Ralf Mack, Group Innovation Director på AR Packaging.

 

För kontakt:

Helena Halonen, RISE

helena.halonen@ri.se, 010-228 45 77