Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Tryckt elektronik möjliggör tidig skadeidentifiering och rehabilitering av hästar

30 maj 2018, 11:45

Hälta är en av de största utmaningarna inom hästsporten. Skadorna är som regel svåra att upptäcka tidigt, samtidigt som just tidig identifiering kan vara avgörande för att snabbt sätta in rätt behandling eller rehabilitering. Därför har teknik för att förebygga och analysera hotande skador blivit allt viktigare inom hästsporten. Ett nytt forskningsprojekt i Norrköping ska visa hur man med hjälp av flexibla kraftsensorer ska kunna upptäcka och förebygga skador hos hästar.

Målet för projektet är använda tryckt elektronik för att placera tunna, formbara sensorer mellan hästens hov och sko i syfte att på sikt få fram ett hjälpmedel för att upptäcka små förändringar i hästens rörelsemönster. Om en häst rör sig annorlunda än den vanligtvis gör kan det vara ett tidigt tecken på en uppkommen skada.

Sandra Pantzare och Elin Wollert är studenter från Civilingenjörsprogrammet Elektronikdesign, på Campus Norrköping. De har utvecklat systemet genom sitt examensarbete ”Wireless horse sensor system” på RISE Acreo, Tryckt Elektronik.

- Det här är mitt drömjobb, att få kombinera min utbildning med något jag brinner för. Hade jag vetat om hur man kunde ta fram egna tekniska lösningar för hästar hade nog teknikintresset väckts 13 år tidigare. Att kunna bidra till att göra något bra för hästar och samtidigt inspirera ungdomar till teknikintresse känns väldigt viktigt och kul, säger Sandra Pantzare.

Ett av syftena med projektet är att visa hur man kan kombinera intresset, för hästar och ridsport med teknik och forskning. Genom att engagera elever från Realgymnasiet (som har såväl häst, djurvård och teknik som inriktningar i sina utbildningar) i utvecklingsarbetet tillsammans med LiU, Campus Norrköping, hoppas projektparterna att projektet ska bidra till att fler tjejer att söka sig till tekniska utbildningar. Projektet är att se som en start på ett längre samarbete med syftet att just få fler kvinnor till tekniska utbildningar.

Projektet kommer drivas vid den världsledande utvecklingsmiljön för tryckt elektronik, Printed Electronics Arena Manufacturing, i Norrköping.

Projektet ”Skadeförebyggande sensorer för hästar” pågår mellan 13 augusti 2018 och 1 juli 2019 och finansieras av Norrköping kommuns forskningsråd.

För mer information kontakta

Sandra Pantzare: 073-030 16 44

Jessica Åhlin laboratorieingenjör RISE, 076-115 88 63